Un plan pentru reziliența infrastructurii de transport în fața schimbărilor climatice? Da, se poate
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #8. Noiembrie 2021
Reziliența infrastructurii de transport, subiectul ce trebuie pus urgent pe agenda României. Cum ne pregătim?
Un subiect important începe să ocupe tot mai mult loc în spațiul public de la noi: ce este de făcut pentru a îmbunătăți reziliența infrastructurii de transport? Unde suntem, ca țară, în ce privește vulnerabilitatea acesteia? Care sunt pașii pe care îi putem face pentru a avea o infrastructură mult mai rezistentă, cu o capacitate de adaptare ridicată în fața șocurilor climatice, ce reprezintă un fenomen tot mai des întâlnit la scară largă?
3 idei importante:
CONTEXT. Suntem într-un context care ne obligă să acționăm acum, pentru a nu ne trezi în fața unor probleme greu de gestionat: infrastructură care cedează, decizii care nu iau în calcul vulnerabilitatea actuală a proiectelor de transport, strategii de exploatare a acestor proiecte în care nu există date reale, concrete la care să ne raportăm.
NEVOI. Dacă ne uităm la peisajul și contextul local, în ciuda dovezilor din ce în ce mai mari că luarea în considerare a schimbărilor climatice este un imperativ pentru a pune bazele unei infrastructurii viitoare rezistente, autoritățile publice gestionare de infrastructură rareori au încorporat în procesele de luare a deciziilor – factorul schimbărilor climatice.
CE ESTE DE FĂCUT. Este nevoie de studii și analize calitative, cu informații tangibile, corecte și transparente. Este nevoie și de o deschidere mai mare față de tehnologie și digitalizare. Există soluții ușor de folosit, care ne permit să folosim datele în beneficiul acestor decizii extrem de importante. Resallience este o astfel de soluție digitală ce permite vizualizarea localizării activelor, precum și vulnerabilitățile acestora la diferite pericole sau riscuri.
Mai multe despre ce trebuie făcut pentru reziliența infrastructurii de transport în contextul schimbărilor climatice – citiți în materialul din Arena Construcțiilor, într-un punct de vedere oferit de Mariana Garștea, CEO Sixense România.
„Procesul de dezvoltare al infrastructurii de transport ar trebui să ia în calcul sănătatea structurală pe termen lung”
Care sunt provocările pe care le întâmpină astăzi gestionarii proiectelor de infrastructură de transport? De ce anume este nevoie pentru a avea o infrastructură rutieră și feroviară mai performantă? Care este deschiderea față de soluțiile digitale, ce pot fi o rezolvare și un răspuns la problemele actuale din aceste proiecte?
3 idei importante:
PROVOCĂRILE GESTIONARILOR DE INFRASTRUCTURĂ. Una dintre cele mai mari provocări pentru societatea modernă, pentru gestionarii infrastructurii de transport, este aceea de a continua să ofere o infrastructură de transport sigură, eficientă și accesibilă pentru persoane și mărfuri. Creșterea și prosperitatea economică nu pot fi realizate fără interconectivitatea și mobilitatea fluidă oferite oferită de infrastructură.
SOLUȚII ȘI DIRECȚII POSIBILE. Ne confruntăm cu mentalitatea dăunătoare că preocuparea pentru sănătatea structurală este percepută mai degrabă ca un cost decât o investiție ce se va vedea într-o optimizare extraordinară a tuturor operațiunilor din jurul unui asset, precum și a funcționalității în sine a acestuia.
CONTEXT ACTUAL. Rezistența la digitalizare și tehnologizare e încă destul de ridicată pe alocuri. Este foarte evident că România are deja un gap în ce privește adoptarea noilor tehnologii și în procesul de construcții – mai ales atunci când vorbim despre etapa de exploatare –, iar recuperarea ritmului în care se întâmplă lucrurile la nivel mondial cred că deja costă România extrem de mult și ne va costa și mai mult.
Vă invităm să citiți aici explicațiile și opinia oferită de Mirel Samson, Sales Director la Sixense România, în interviul oferit pentru Agenda Construcțiilor.
„Ar trebui să ne preocupe mult mai mult calitatea și siguranța, nu doar să numărăm proiectele cărora le tăiem panglica”
Vorbim de foarte mult timp despre sustenabilitate în construcții. Însă punem cu adevărat în practică, la toate nivelurile, acest concept? Știm cu adevărat cum ne ajută el și ce beneficii aduce?
3 idei importante:
CONTEXT. În contextul în care industria de construcții este o mare consumatoare de resurse, responsabilă pentru 36% din energia totală utilizată la nivel global și pentru 40% din emisiile de dioxid de carbon (conform unei analize IEA – The International Energy Agency, 2020), e ușor de înțeles de ce tot ea are soluțiile pentru a preveni astfel de fenomene.
DESPRE SUSTENABILITATE ȘI ÎN EXPLOATARE. Să fii sustenabil nu înseamnă doar execuția unui anumit proiect, ci să ai în vedere tot ciclul de viață al unei construcții. Din acest motiv, cred că sustenabilitatea este un efort pe termen lung, cu un efect de asemenea pe termen lung, în care monitorizarea structurală și geotehnică are un rol extrem de important.
DESPRE RELAȚIA MONITORIZARE–SUSTENABILITATE. Să prelungim durata lui de viață, deci să avem o grijă mai mare față de fiecare construcție, înseamnă să construim mai puțin. Iar să construim mai puțin înseamnă să folosim mai puține resurse, deci mai puține emisii de carbon. E un ciclu perfect și o relație cauzală foarte strânsă între toate aceste lucruri. Iar monitorizarea structurală și geotehnică este o modalitate extraordinară de a-ți manifesta sustenabilitatea în construcții.
Vă invităm să descoperiți în materialul următor din Arena Construcțiilor despre manifestarea sustenabilității în construcții ca o realitate pragmatică și imediată, nu doar ca noțiune care sună bine pe hârtie.
#SfatulExpertului. Repere de bune practici legate de licitațiile publice din proiectele de infrastructură de transport
🚩 Modelul după care se achiziționează, planifică și implementează aceste lucrări este depășit – nu are legătură nici cu tehnologia disponibilă în acest moment, nici cu nivelul minim de calitate cerut pentru aceste lucrări. Este nevoie de un model complet nou, care să se bazeze pe standardele în vigoare la nivel internațional și pe literatura de specialitate.
🚩 Un program de monitorizare – fie el geotehnic, fie structural – nu poate fi elaborat de către oricine, ci trebuie întocmit numai conform legislației în vigoare.
🚩 Aceste lucrări nu ar trebui niciodată făcute pentru ca cineva „să-și vândă echipamentele”. Nu despre asta este vorba, nu acesta este scopul.
🚩 Lipsa de expertiză din piață este foarte dăunătoare și aduce deservicii grave. Specialistul în monitorizare nu trebuie să pornească de la alegerea unui instrument cu care să execute apoi niște măsurători, pentru ca mai apoi să se întrebe ce poate face cu ele. Din contră: activitatea noastră presupune să avem o perspectivă globală, să trecem printr-un proces, care începe de la scop și obiective și care apoi trece la implementare. NU invers.
🚩 Un procent covârșitor din aceste lucrări scoase la licitație vine cu lipsuri grave de informații.
Restul recomandărilor le puteți citi în opinia Marianei Garștea, Director General Sixense România, aici.
Sixense Dialogues cu Tiberiu Andrioaiei: „Obținerea unor rezultate performante în ce privește utilizarea optimă a resurselor ne obligă să prioritizăm eficiența și sustenabilitatea”
Seria noastră de dialoguri sănătoase și constructive despre cum menținem sănătatea mediului construit pe termen lung continuă alături de Tiberiu Andrioaiei, Owner NEW EUROPE CONSULTING și secretar general în cadrul Federației Patronatelor Societăților din Construcții (PSC).
L-am invitat pe Tiberiu să ne povestească un subiect extrem de important, dar și prea puțin dezbătut pe plan local: disciplina risk managementului.
Ce avem de conștientizat, ca industrie? De ce este nevoie să vorbim mai mult și mai des despre abordarea riscurilor în proiectele de construcții în care suntem implicați? Unde este nevoie să strângem rândurile, ca profesioniști?
Răspunsurile sunt de găsit 👉 aici.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări:
📍 #VocileSixense. Mariana Garștea, CEO Sixense România, este chiar astăzi speaker în cadrul Real Estate Forum, ediția a 3-a (organizat de BEROCC). Va vorbi despre provocările industriei de real estate referitoare la sănătatea structurală a proiectelor de construcții.
📍 #DinArhivă. Ne place să ne uităm la cum am evoluat și care este drumul pe care l-am străbătut între timp. Acum un an, povesteam pentru Ziarul Financiar, alături de partenerii și clienții noștri, despre rolul și importanța monitorizării structurale și geotehnice în proiectele de care ne ocupăm.
📍 #BunePractici. Suntem mereu aici să explicăm și să ghidăm. Iată aici câteva principii legate de cum arată un proces de monitorizare structurală și geotehnică bine pus la punct, corect realizat și profesionist. Despre același subiect citiți și aici, în cuvintele CEO-ului Sixense România.
Întâmpinați o provocare legată de sănătatea proiectului dvs.? Suntem aici să ajutăm. Contactați-ne la 📧 mariana.garstea@sixense-group.com.