Soluțiile digitale de monitorizare rezolvă provocările actuale ale mediului construit
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #3. Iunie 2021
Unde este preocuparea pentru o infrastructură smart?
Cu cât există mai multe soluții, dovezi sau inițiative (la nivelul Uniunii Europene) care pot face realitate planificarea și existența unei infrastructuri smart, cu atât pare uneori că suntem mai departe de ea, în context local.
Până la urmă, aducerea conceptului în practică înseamnă o înțelegere profundă asupra necesității sale, dar și colaborarea la toate nivelurile: de la aparatul legislativ până la planificatori urbani, manageri, reprezentanți ai societății civile și alți stakeholderi relevanți.
3 idei importante:
Urbanizarea va pune presiune pe cum arată orașele de mâine și implicit infrastructura, adăugând încă 2,5 miliarde de oameni în zonele urbane în următorii 30 de ani, conform unor statistici ale Națiunilor Unite.
Infrastructura smart implică încrederea și conectarea la tehnologie, utilizarea puternică a digitalizării, într-un mod care să crească transparența, chiar interacțiunea directă a populației cu ecosistemul înconjurător.
Toate acestea se reflectă în felul în care este planificată și urmărită infrastructura în sine. Gândiți-vă la posibilitatea unor poduri care și-ar putea detecta singure punctele vulnerabile la nivel structural. Sau la probabilitatea de a face simulări legate de îmbunătățirea unui oraș întreg fără să afectezi populația, în așa fel încât să iei cea mai bună decizie de intervenție. Sau la avantajul de a controla asseturile de la distanță, datorită integrării cu replica lor digitalizată, care ne permite să prevedem cu acuratețe evoluția lor în timp (modelul Digital Twin).
Mai multe despre cum să abordăm realist și pragmatic trecerea la managementul digital al infrastructurii și ce beneficii ne aduce această transformare – în articolul de aici.
“Soluțiile de monitorizare disponibile acum sunt atât de avansate, încât pare de necrezut că încă ne mai rezumăm doar la inspecții vizuale, făcute pe fugă”
Se știe deja că județul Constanța este o zonă predispusă alunecărilor de teren, date fiind provocările frecvent menționate public - legate de maluri care se surpă, clădiri luate de ape, terenuri întregi care alunecă la vale.
În continuare, vă prezentăm o analiză referitoare la sănătatea mediului construit din județul Constanța, printr-un punct de vedere al Marianei Garștea, CEO Sixense România.
3 idei importante:
Autoritățile și proprietarii din zonele afectate trebuie să știe în orice moment care este situația reală și să aibă la dispoziție timpul necesar pentru a interveni. E nevoie de măsurători precise, executate de către specialiști în domeniu, de informații relevante pe care să se bazeze tot procesul decizional al părților interesate. Nu sunt suficiente inspecțiile vizuale făcute o dată pe lună sau și mai rar decât atât.
Monumentele istorice sunt construcții aparte, care au nevoie de un tratament total diferit pe toată perioada de viață. Urmărirea comportării în timp a acestora devine o sarcină obligatorie prin care ne asigurăm că menținem sănătatea patrimoniului construit și că o protejăm fie de acțiunea unor fenomene naturale cum ar fi alunecările de teren, fie de îmbătrânirea naturală odată cu trecerea timpului, fie chiar de acțiunea unor forțe din proximitate (șantiere și lucrări legate de construcțiile învecinate).
Monitorizarea tradițională nu mai face față riscurilor existente și gradului de degradare a anumitor construcții. Realitatea ne demonstrează că nu putem să luăm în glumă sau să tratăm în joacă sănătatea mediului construit. Atunci când lucrurile sunt făcute superficial, când nu sunt adaptate la specificul și provocările fiecărui proiect, când sunt gestionate după principiul „vedem ce se-ntâmplă”, pot să se producă pagube materiale și umane majore.
Mai multe despre proiectele locale afectate și soluțiile concrete propuse – în interviul de aici.
Monitorizarea structurală și geotehnică automatizată pentru tunelurile feroviare și rutiere. Beneficii
Monitorizarea structurală și geotehnică a tunelurilor nu mai poate fi lăsată în baza metodelor tradiționale. De ce? Pentru că acestea funcționează cu operațiuni manuale, care nu pot răspunde urgențelor în timp real, ceea ce se traduce în cele din urmă printr-un nivel de siguranță scăzut.
Monitorizarea sănătății tunelurilor trebuie, în primul rând, să prevină catastrofele de orice fel. Un sistem de monitorizare automatizată le permite tuturor celor implicați într-un proiect de infrastructură să aibă acces la date în timp în real și să acționeze imediat.
3 idei importante:
Implementarea unui program de monitorizare automatizată necesită o echipă interdisciplinară, care necesită la rândul ei experți în discipline integrate și diverse, incluzând, dar fără a se limita la: inspecția structurii, testări nedistructive, inginerie structurală și electronică, modelare numerică și tehnici de simulare, procesarea datelor, tehnici de comunicare și arhivare, soluții digitale pentru implementare și coordonarea operațiunilor de monitorizare.
Câteva dintre beneficiile monitorizării automatizate a tunelurilor: rezultate imediate, protejarea vieții prin acces la date în timp real, un nivel crescut de analiză a datelor și posibilitatea de a avea o strategie pe termen lung în gestionarea proiectului.
Viitorul tunelurilor este în IoT – o tehnologie care oferă operatorilor posibilitatea de a genera o eficiență mai mare prin digitalizarea operațiunilor lor. Tipul de gestionare operațională în timp real activat în prezent de soluțiile de monitorizare wireless va permite, în cele din urmă, crearea de replici digitale. Acestea vor permite operatorilor să planifice din timp eventualele incidente posibile și să implementeze acțiuni pentru a le preveni mai întâi virtual și apoi fizic, îmbunătățind eficiența operațiunilor lor și reducând semnificativ riscurile tehnice ale tunelurilor.
Mai multe despre cum trebuie planificat și gândit procesul de monitorizare automatizată a tunelurilor feroviare și rutiere – în articolul de aici.
Calitatea, eficiența și digitalizarea. Cele 3 cuvinte-cheie ale prezentului și viitorului în industria de construcții
Este o realitate de care nu ne putem ascunde: standardele din industrie cresc, așteptările beneficiarilor finali ai clădirilor sau proiectelor de infrastructură dezvoltate – sunt mai ridicate, legislația din domeniu devine din ce în ce mai aspră.
Toate acestea pun presiune pe felul în care sunt gestionate pe termen lung proiectele de construcții și pe modul în care siguranța și sănătatea lor sunt puse pe lista de priorități.
2 materiale video importante:
Un reportaj Digi24 despre provocările mediului construit din București și al cartierelor rezidențiale din jurul Capitalei.
O emisiune de la Canal 33 despre tehnologiile care ne ajută să avem o infrastructură smart, ca parte dintr-un oraș modern.
Invitație la dialog. Despre transformarea digitală în proiectele de infrastructură
Am povestit împreună cu Tudor Bulugioiu, Managing Partner la PDA Engineering (companie ce activează în domeniul consultanței și project managementului, cu expertiză semnificativă și pe proiectele de infrastructură rutieră), despre gradul de conștientizare a necesității digitalizării în cadrul proiectelor publice, dar și despre cum putem ajunge acolo.
Recomandările lui se regăsesc într-o nouă ediție a rubricii noastre Sixense Dialogues și pot fi parcurse pe larg aici.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Inițiative recente la care am pus umărul și din care ne bucurăm că facem parte:
TEC (The Technology Enabled Construction) Cluster, ce își propune accelerarea competitivității industriei de construcții, prin transformare digitală și inovare;
Coaliția România Sustenabilă, ce sprijină implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă a României 2030;
Radiografia Smart City, ce oferă un ghid de bune practici și repere în modernizarea și planificarea urbană cu ajutorul tehnologiei.
Întâmpinați o provocare legată de sănătatea structurală a proiectului dvs.? Suntem aici să ajutăm. Contactați-ne la: mariana.garstea@sixense-group.com.