Siguranța și sănătatea clădirii. Criterii esențiale pentru o decizie de achiziție imobiliară
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #7. Octombrie 2021
La ce să fim atenți când facem o achiziție imobiliară. O certificare pentru siguranța și sănătatea clădirii?
La ce ne uităm atunci când facem o achiziție imobiliară? Cât de multe știm despre siguranța construcțiilor pe care le alegem drept locuințe? Cum putem avea garanția sănătății structurale a unui proiect rezidențial?
Există soluții și modalități de verificare. Despre toate acestea și despre cum siguranța ar trebui să devină unul dintre criteriile esențiale de luat în calcul atunci când alegem o locuință – ne-a explicat Mariana Garștea, CEO Sixense România și specialist în monitorizare structurală și geotehnică, activitatea principală ce poate verifica și garanta sănătatea unui proiect de construcții.
📌 3 idei importante:
Despre nivelul pieței de real estate. Există din ce în ce mai mulți actori sau dezvoltatori care încep să conștientizeze cel puțin faptul că există un awareness din ce în ce mai ridicat în rândul cumpărătorilor finali – care încep să fie preocupați de siguranța clădirii în care se mută și de greutatea deciziei pe care o iau atunci când aleg un anumit apartament. Cu alte cuvinte, cred că se pune presiune din ce în ce mai mare dinspre beneficiarul final, dacă legislația și normele în vigoare par a nu fi întotdeauna suficiente pentru ca siguranța și stabilitatea să fie puse pe primul loc.
Despre siguranța clădirii ca garanție și criteriu esențial. Așa cum există certificări pentru sustenabilitate, pentru calitatea clădirilor de a fi „verzi”, deci de a avea un consum cât mai eficient de resurse, cred că este esențial ca, la momentul achiziției, să i se prezinte cumpărătorului proiectul de urmărire a comportării în timp, făcut ca la carte de către Proiectanți, atât pentru faza de execuție, cât și pentru faza de exploatare, precum și setul de rapoarte de monitorizare care să ateste sănătatea structurală a unui proiect (este valabil pentru proiecte rezidențiale și nu numai).
Despre checklist-ul beneficiarului final. Ca beneficiari, este nevoie să știm dacă clădirea în care am decis să achiziționăm un apartament are foarte bine arhivată Cartea tehnică a construcției, în mod special Capitolul D (Documentația privind exploatarea, întreținerea, repararea, urmărirea comportării în timp și postutilizarea construcției), pe care să îl putem accesa ori de câte ori este nevoie să înțelegem de ce avem anumite probleme în exploatare, dacă acel imobil a fost și este monitorizat geotehnic și structural în primul rând.
Mai multe despre cum toate aceste lucruri pot fi beneficii pe care dezvoltatorii să le ofere în „pachetul” final pe care îl oferă spre vânzare – puteți citi în articolul din Profit.ro.
Foto: Vladimir Kudinov pe Unsplash
De ce ar trebui să ne pese tuturor de starea infrastructurii din România
Am crescut în Republica Moldova, într-un sat din raionul Orhei și am avut o copilărie frumoasă, genul despre care astăzi pare că citești doar în cărți.
Îmi aduc aminte că multe veri la rând mergeam până spre digurile râului Cula, la vreo 400 metri de casă. Nu departe, se înălța și singurul pod din zonă care traversa râul. Când a fost construit acel pod – nu știu nici în prezent, dar îmi era adăpost la fiecare ploaie.
Retrăiesc și acum fiecare vibrație a podului provocată de utilajele, camioanele și căruțele care traversau podul în grabă. Dacă eram sau nu în siguranță sub acel pod, nu aveam să știu, însă o zbugheam de sub pod imediat ce ploaia se termina.
Cât de sigură este infrastructura de transport? O întrebare care mă urmărește și în prezent.
Despre motivele pentru care este nevoie să ne peste tuturor mai mult de sănătatea infrastructurii naționale, precum și trei direcții de la care putem începe să producem schimbare în acest sens, vă invităm să citiți în materialul de opinie semnat de Mariana Garștea, CEO Sixense România, pentru Republica.ro.
O analiză asupra mediului construit din Cluj. Lucrările de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 – încotro?
Sănătatea mediului construit ar trebui să fie una dintre grijile și prioritățile importante ale oricărei administrații.
Mariana Garștea a discutat despre cum ar trebui protejate zonele din jurul anumitor șantiere, precum și ce fel de riscuri există atunci când proiecte mari de infrastructură de transport sunt modernizate sau se plănuiește reabilitarea lor.
📌 3 idei importante:
Despre specificul unui proiect de infrastructură. Fiecare proiect de infrastructură de transport – fie că vorbim despre modernizarea sau reabilitarea lui, fie că vorbim despre dezvoltarea unui proiect nou – vine cu o serie de riscuri care trebuie identificate, bugetate și monitorizate, și în funcție de care trebuie luate măsuri clare înaintea demarării.
Despre riscuri posibile. Strict legat de riscurile cu impact asupra construcțiilor din zona de influență a noilor șantiere, menționez: riscurile de mediu (care sunt identificate în faza de aprobare de către inițiatorul proiectului, prin studiile de mediu referitoare la zgomot, vibrații, nivelul de praf etc.), respectiv riscul structural pentru construcțiile învecinate (identificat de către proiectanți în etapa de realizare a studiilor de teren și pe durata proiectării).
Despre exemple de măsuri ce pot fi luate. Una dintre cele mai importante măsuri este comunicarea cu cei din zonele afectate. Este clar că orice șantier produce deranj, însă atât timp cât se comunică organizat și targetat, cât se prezintă beneficiile proiectului, respectiv măsurile propuse pentru diminuarea acestor riscuri, tot proiectul se derulează altfel, inclusiv reacția populației din zonă este complet alta – și se schimbă în bine.
Citiți în interviul de aici mai multe despre recomandările specialistului cu privire la patrimoniul construit din Cluj.
Foto: Lorena Tintea pe Unsplash
Soluțiile digitale despre care fiecare proprietar sau gestionar de infrastructură ar trebui să știe
Tehnologia și digitalizarea au început să fie din ce în ce mai prezente în activitatea tuturor. Indiferent de domeniu, soluțiile digitale înseamnă un pas înainte atât în ceea ce privește eficientizarea, cât și în tot ceea ce înseamnă rezultate mai performante, resurse mai bine alocate, procese mai fluide.
Așa cum era de așteptat, digitalizarea a cuprins de ceva timp și sectorul construcțiilor – iar aici nu ne referim doar la execuția în sine a proiectelor, ci la posibilitatea de a monitoriza în timp real ce se întâmplă cu sănătatea și stabilitatea lor pe termen lung.
În acest sens, vă prezentăm două dintre soluțiile digitale de ultimă generație pe care credem că orice proprietar sau gestionar de infrastructură ar trebui să le ia în calcul atunci când vine vorba despre sănătatea pe termen lung a proiectelor sale.
📌 3 idei importante:
Etapa de exploatare a unui proiect de infrastructură este esențială și ar trebui să fie în centrul preocupărilor oricărui gestionar de infrastructură. Știm foarte bine cu toții – proiectul nu se încheie când ultima cărămidă a fost așezată la locul ei, ci continuă cu necesitatea de a ne asigura că structura se comportă așa cum a fost proiectată, că durata ei de viață este una cât mai mare, că investiția în mentenanța sau întreținerea clădirii este cu adevărat eficientă. La intersecția tuturor acestor lucruri intervine Beyond Asset (by Sixense România), o soluție digitală extrem de performantă ce contribuie la optimizarea tuturor operațiunilor din etapa de exploatare.
O soluție revoluționară pentru monitorizarea stabilopozilor ce protejează mediul construit este Carapace (by Sixense România). De ce este, de fapt, necesară monitorizarea acestora? Pentru că stabilopozii pot fi afectați de fenomene naturale cum ar fi furtuni, mișcări neașteptate ale solului, eroziune și multe altele. Prin intermediul Carapace, se pot obține date de înaltă precizie. Cu ajutorul acestor informații: te asiguri de conformitatea asset-ului, depistezi orice fel de mișcare în timp și spațiu și iei cele mai bune decizii cu privire la proiectul tău.
Soluțiile digitale nu trebuie niciodată adoptate de dragul soluțiilor digitale. Însă, în cazul utilizării lor în etapa de exploatare, este demonstrat că un asset management eficient reușește să reducă cu 20% până la 30% din costurile alocate mentenanței și întreținerii unui proiect, raportat la toată durată de viață a acestuia.
Mai mult despre toate acestea, vă invităm să descoperiți în materialul din Agenda Construcțiilor.
Sixense Dialogues cu Adrian Vasilescu, CROSS Design: „Clienții finali vor începe să înțeleagă importanța menținerii sănătății construcțiilor în etapa de exploatare”
Seria noastră de dialoguri sănătoase și constructive despre cum menținem sănătatea mediului construit pe termen lung continuă alături de Adrian Vasilescu, Manager și Inginer asociat la CROSS Structural Design.
L-am invitat pe Adrian să ne povestească despre cum este văzut acest subiect în proiectele de care se ocupă, cum vede rolul monitorizării și care este gradul de conștientizare în acest sens.
De reținut, în cuvintele lui Adrian:
„Clienții finali vor începe să înțeleagă importanța menținerii sănătății construcțiilor în etapa de exploatare, iar dezvoltatorii care înțeleg asta vor putea fi primii care capitalizează pe acest lucru”.
Continuare acestui dialog o găsiți aici.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
🚩 Am fost parteneri ai conferinței EURO-Construcții, care a abordat o serie de teme de interes pentru noi, de la transformarea digitală, inovarea și automatizarea industriei până la sustenabilitatea în construcții și creșterea unei piețe de muncă cu abilități digitale.
🚩 Ne-am bucurat să primim aprecierea câtorva dintre clienții noștri, care au povestit pe scurt despre cum funcționează colaborarea cu noi și unde aducem cea mai mare plus valoare.
🚩 Am luat poziție și am demontat câteva preconcepții despre rolul monitorizării structurale și geotehnice. În cuvintele Directorului nostru general, puteți aici mai multe.
Întâmpinați o provocare legată de sănătatea proiectului dvs.? Suntem aici să ajutăm. Contactați-ne la 📧 mariana.garstea@sixense-group.com.