Responsabilitatea pentru sănătatea construcțiilor. De ce o ignorăm?
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #5. August 2021
Wake-up call: responsabilitatea în contractarea serviciilor de monitorizare structurală și geotehnică
Monitorizarea geotehnică și structurală a proiectelor de construcții în execuție și exploatare a fost mult timp tratată la „și altele” ca parte a procesului de construcții, cu foarte puține excepții. Însă lucrurile se schimbă cu viteză.
Mediatizarea intensă a tuturor efectelor dezastruoase pe care lipsa unei strategii profesioniste de monitorizare le are – a deschis calea spre tot mai multe conversații despre cum păstrăm sănătatea structurală a clădirilor și a infrastructurii cu ajutorul tehnologiei și a expertizei solide în domeniu.
3 idei importante:
Despre responsabilitatea pentru contractarea lucrărilor de monitorizare. Dacă luăm lucrurile ca la carte (și este suficient să ne uităm la Normativul privind urmărirea comportării în timp a construcțiilor P 130-1999), când vine vorba despre cine ar trebui să fie responsabil de contractarea lucrărilor de monitorizare, răspunsul este clar: cel care are cel mai mare interes în a obține date clare și corecte – acela ar trebui să preia și contractarea acestei activități. În mod evident, această parte este chiar Beneficiarul, adică proprietarul proiectului, investitorul sau gestionarul direct al infrastructurii, după caz.
Despre mindset-ul corect în ce privește sănătatea structurală a clădirii. În cazul contractării de către Constructor, lucrurile pot deveni dificile doar dacă singurul interes este pe termen scurt: să scăpăm de o amendă, să fabricăm rapid niște hârtii sau să facem monitorizarea din birou. Este nevoie de o muncă reală de echipă și de colaborare cu toate părțile implicate (proiectant, project manager etc.), pentru ca valoarea activității de monitorizare să se vadă și să fie dusă până la capăt în interesul proiectului.
Despre exemple ale unor lucrări de monitorizare realizate neprofesionist. Un exemplu elocvent este când anumiți furnizori de echipamente participă la elaborarea anumitor caiete de sarcini și au ca unic scop vânzarea cât mai multor echipamente, scopul inițial al lucrărilor devenind irelevant. Beneficiarul pierde prin supradimensionarea proiectului de instrumentație, instrumentație ce devine redundantă. Sau avem cealaltă extremă, când proiectul de instrumentație este făcut doar ca să se bifeze ca fiind făcut. În acest caz, avem instrumentație subdimensionată, bugete subdimensionate și, din nou, riscurile nu sunt monitorizate, iar scopul în sine al proiectului devine irelevant.
Mai multe despre responsabilitate și la ce greșeli să fiți atenți atunci când vine vorba despre monitorizarea proiectului vostru, vă invităm să citiți în materialul din Arena Construcțiilor.
„Fără digitalizarea procesului de asset management, sabotăm atât investiția, cât și sănătatea clădirii”
Se termină un proiect de construcții atunci când se încheie perioada de execuție? Deloc. De-abia atunci începe poate etapa cea mai importantă, în care proiectul sau clădirea respectivă trebuie să se dovedească performantă, funcțională și să rămână în bune condiții pentru cât mai mult timp.
Cum arată un proces de asset management eficient, ce presupune digitalizarea acestuia, care este gândirea care ar trebui să guverneze etapa de exploatare a oricărui proiect de construcții? Mariana Garștea, Directorul nostru general, a povestit mai multe într-un interviu pentru Investing in Property.
3 idei importante:
Despre gândirea unei strategii de asset management. Pentru a aduce valoare, este nevoie să pornim chiar de la fundamentul a ceea ce presupune procesul de asset management: de la nevoia de a interveni proactiv, de la a ne întreba ce anume putem face astăzi pentru a avea o clădire complet funcțională și mâine. Această gândire pe termen lung lipsește cel mai frecvent.
Despre rezultatele pe care aduce un proces de asset management eficient. Acționarea pe baza informațiilor pe care un proces bun de asset management le oferă – reprezintă de fapt 80% din bugetul anual dedicat întreținerii unei clădiri. Conform datelor oficiale din mai multe rapoarte, un asset management bun reușește să reducă cu 20% până la 30% din costurile alocate mentenanței și întreținerii unui proiect de construcții, raportat la toată durata de viață a acestuia.
Despre digitalizarea procesului de asset management. Vorbim astăzi despre soluții digitale extrem de eficiente, foarte la îndemâna noastră, care, la un simplu click, ne pot furniza date concrete, transparente și de încredere. Clădirile pot fi monitorizate foarte simplu și eficient, cu o multitudine de avantaje pe care le aduce integrarea tehnologiei: alerte în timp real, avertizarea din timp asupra riscurilor cele mai importante, planificarea si prioritizarea operațiunilor de mentenanță și reparații etc. Toate acestea se traduc în economisirea de timp și resurse în cele din urmă.
Mai multe despre cum să se uite proprietarii și investitorii la un proces de asset management bine făcut – în articolul de aici.
Monitorizarea pentru proiectele complexe de infrastructură: tunelurile
De ce proiectele de tuneluri au lipsit pentru o perioadă de timp de pe agenda României? Ce fel de expertiză presupune un astfel de proiect, mai ales atunci când ne referim la exploatarea lui în siguranță?
3 idei importante:
Despre monitorizarea structurală și geotehnică în cazul tunelurilor. În ultimii ani, sistemele tradiționale de monitorizare a acestora s-au dovedit din ce în ce mai neputincioase în fața cantității uriașe de date. De asemenea, bazându-ne doar pe operațiuni manuale, activități extrem de importante – cum ar fi avertizarea timpurie a accidentelor de tunel – sunt serios afectate. Este un proces greoi, în care pot interveni și multe erori umane, deci e un risc prea mare la nivel de siguranță.
Despre automatizarea soluțiilor de monitorizare a tunelurilor. Este nevoie de soluții de monitorizare automatizată în timp real, pentru că viteza de reacție în cazul unui astfel de proiect este vitală. Cu ajutorul lor, avem parte de rezultate imediate (cu alerte ori de câte ori există vreun pericol), care reduc probabilitatea accidentelor sau a evenimentelor catastrofale legate direct de stabilitatea structurii, o eficiență mult mai mare a timpului și a resurselor implicate în proiect, precum și posibilitatea de a urmări pe termen lung cum se comportă un tunel (deci de a interveni pentru a-i extinde durata de viață și de utilizare).
Despre monitorizarea corectă a unui proiect de tunel rutier. Instrumentația este utilizată pentru siguranța personalului din interiorul tunelului și a structurilor situate la suprafață în zona de influență. Fiecare proiect prezintă un set unic de parametri critici. Proiectantul trebuie să identifice acești parametri în etapa de fezabilitate/ proiectare și apoi să selecteze instrumentele pentru a-i măsura. Vital pentru aceste proiecte este implementarea unui plan de management al siguranței geotehnice pentru gestionarea riscurilor și de măsuri imediate în cazul unui incident.
Tot materialul despre cum facem pasul următor în transformarea digitală a proiectelor de tunel poate fi citit direct pe Profit.ro, aici. Iar în articolul din Revista Construcțiilor de aici, aveți mai multe detalii despre cum trebuie gândită monitorizarea pe termen lung a proiectelor de tuneluri.
Inteligența digitală din construcții. Ce soluții avem la dispoziție pentru sănătatea structurală a proiectelor?
Poate că de multe ori avem senzația fie că anumite soluții digitale sunt de domeniul science fiction-ului, fie că sunt „prea scumpe”, fie că nu au fost încă adoptate pe scară largă și demonstrate, fie pur și simplu nu avem încredere în ceea ce tehnologia ne poate oferi.
Ca să demitizăm fiecare dintre aceste preconcepții, vă prezentăm în fiecare lună trei dintre soluțiile digitale pe care le folosim de mult timp pentru a monitoriza proiecte dintre cele mai diverse și pentru a menține sănătatea mediului construit.
3 soluții importante by Sixense:
✨ Resallience. Soluția Sixense ce contribuie la implementarea unei strategii de reziliență a proiectelor de infrastructură în fața riscurilor și a schimbărilor climatice severe. Detalii – aici și aici. Iar aici puteți citi o perspectivă despre cum planificăm o infrastructură mai rezilientă, în opinia Marianei Garștea, CEO Sixense.
✨ EverSense. Soluția Sixense ce permite monitorizarea pe termen lung a podurilor, înregistrând orice presiune pusă asupra podului și analizând reacția pe care o manifestă structura. Mai multe informații – aici.
✨ EverScan. Soluția Sixense ce ne ajută să prevenim riscurile structurale și îmbătrânirea prematură, respectiv degradarea rapidă a infrastructurii, cum ar fi podurile hobanate și structurile din beton precomprimat. Mai multe detalii – aici.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și proiecte:
👉 Suntem membri BEROCC (Belgian Luxembourg Moldovan Chamber of Commerce). Ne bucurăm să facilităm schimburi valoroase între țări, pentru tot ceea ce înseamnă servicii și expertiză legată de sănătatea structurală, asset management și transformare digitală.
👉 Monitorizăm proiecte din toate industriile importante. De exemplu, iată 3 proiecte pe care le monitorizăm în exploatare în prezent: Veranda Mall (retail), AFI Park 1–5 (office) și Stadionul Steaua (infrastructură).
Întâmpinați o provocare legată de sănătatea proiectului dvs.? Suntem aici să ajutăm. Contactați-ne la 📧 mariana.garstea@sixense-group.com.