Provocările imediate ale infrastructurii de transport naționale, în contextul adoptării PNRR
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #11. Februarie 2022
PNRR aprobat. Care sunt provocările infrastructurii de transport naționale?
Un subiect important revine pe agenda publică în mod ciclic: calitatea și performanța infrastructurii de transport din România – încotro? Cu atât mai mult cu cât în acest moment există pe masă un PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) aprobat, nevoia de a planifica și de a gestiona o infrastructură de transport cu adevărat bine pusă la punct este mai evidentă ca niciodată.
Dar cu ce provocări ne confruntăm în acest moment? Care sunt principalele lucruri care ar trebui adresate? De unde începem, atunci când ne uităm la proiectele de infrastructură de transport naționale?
3 idei importante:
CONTEXT. O infrastructură de transport performantă înseamnă să planificăm din start având în minte toată durata de viață a proiectului, nu doar proiectarea și execuția acestuia. Dincolo de inaugurări de proiecte, dincolo de un număr anume de kilometri dați în exploatare, care în general indică o gândire mai degrabă orientată pe termen scurt, este important ca încă din etapa de pre-fezabilitate sau fezabilitate să luăm în considerare sănătatea structurală a proiectului și urmărirea lui în timp.
CE TREBUIE AVUT ÎN VEDERE. Câteva exemple: colectarea corectă a datelor prin folosirea soluțiilor de ultimă oră, adaptate obiectivului proiectului și scopului în care vor fi folosite informațiile; parteneriatul cu experți care înțeleg în profunzime provocările tehnice și financiare cu care vin aceste proiecte; punerea la punct a unui proces de asset management conform standardelor din domeniu, pentru gestionarea eficientă a infrastructurii în etapa de exploatare (imagine globală a proiectului, prioritizare lucrări, bugetare pe termen lung, estimare nivel de investiții necesar pentru un anumit nivel de performanță a proiectului, date în funcție de care pot fi luate decizii informate în legătură cu prelungirea duratei de viață a proiectului).
PROVOCĂRI PE CARE SĂ LE LUĂM ÎN CALCUL IMEDIAT.
📍Avem o infrastructură de transport îmbătrânită, care e pe punctul de a-și atinge perioada limită de timp pentru care a fost proiectată, ceea ce ne pune în fața necesității de a interveni pentru întreținerea ei și prelungirea duratei de viață.
📍Vorbim despre nenumărate autostrăzi și drumuri amenințate de fenomenul alunecărilor de teren, care încă nu au un plan de risk management elaborat și implementat, cu lucrări clare de monitorizare și prevenire.
📍E necesar să pregătim proiecte de infrastructură de transport care să reziste mult mai bine în fața șocurilor climatice. Vulnerabilitățile infrastructurii noastre sunt evidente în acest sens, dacă ne gândim numai la căile ferate care se confruntă cu probleme extrem de mari pe parcursul verilor foarte toride.
Mariana Garștea, CEO Sixense România, explică mai multe pentru materialul din Agenda Construcțiilor de aici.
Foto: Rémi Carreiro pe Unsplash
Prevederile Noului Cod al Construcțiilor: o șansă la calitate pentru proiectele de real estate și infrastructură din România
Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor este un subiect despre care se discută aprins în ultima perioadă. Cu ce schimbări importante vine acesta? Ce efecte ar putea produce el? Cum se traduc ele pentru investitori și dezvoltatori?
3 idei importante:
SCHIMBĂRI DIN NOUL COD AL CONSTRUCȚIILOR. Cele mai importante aspecte pe care Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor le pune sub lupă sunt: aspectul riscurilor, considerarea coerentă a ciclului de viață al investiției, criteriile de performanță ale construcției, materiale, produse, echipamente și tehnologii noi în domeniul construcțiilor și raportarea la întreg ciclul de viață al investiției.
SEMNALE DE ALARMĂ. Este extrem de important să avem o legislație aliniată la realitatea din România, însă să integreze și nivelul de tehnologie existent pe plan internațional, o legislație cu responsabilități, obligații, drepturi coerente. Ele sunt reperul unei industrii sănătoase, aliniate, verticale.
EFECTELE NOULUI COD ASUPRA INDUSTRIEI. Sperăm să vedem curând efecte asupra unor lucruri cum ar fi:
📍calitatea construcțiilor să fie subiect critic din toate punctele de vedere, cu toate procesele aferente considerate;
📍implicarea experților și a specialiștilor în siguranță structurală încă din etapele incipiente. La fel cum consultanții, arhitecții și proiectanții stau la masă cu ownerii de asset-uri/ investitorii/ dezvoltatorii de la bun început, cu cât implicăm mai rapid specialiștii în siguranță structurală (din etapa de fezabilitate sau pre-fezabilitate), cu atât vom avea proiecte eficiente, investiții maximizate și beneficii evidente în exploatare;
📍alinierea legislației naționale care reglementează procesul de urmărire a comportării construcțiilor în execuție și exploatare la legislația europeană și internațională;
📍extinderea BIM în exploatare. Echiparea autorităților publice cu instrumentele și formarea necesară pentru a putea beneficia de avantajele implementării BIM. În acest moment, se vorbește doar despre proiectare și execuție.
Restul schimbărilor și efectele pe care ar trebui să le producă acestea – sunt de găsit în materialul de pe Profit.ro, în opinia Marianei Garștea.
Foto: Scott Graham pe Unsplash
🚩 SPECIAL: Opinia specialistului despre alunecările de teren din județul Suceava și impactul acestora asupra infrastructurii de transport
Județul Suceava pare a fi una dintre zonele foarte sensibile în fața riscurilor provocate de alunecările de teren. Cum ar trebui acționat la nivel de autorități pentru a stopa această problemă?
Citiți în următoarele două publicații locale:
Foto: Glasul Sucevei
#SustainableInfrastructure cu Teodor Matei, Concept Structure
Continuăm seria noastră de dialoguri despre sustenabilitate și aplicabilitatea conceptului în industria locală de construcții. De data asta, am stat de vorbă cu ing. Teodor Matei, Partener la Concept Structure, birou de proiectare structurală ce a realizat proiecte cu o suprafață cumulată de aproximativ un milion de metri pătrați în România, pe parcursul a 10 ani de activitate.
🎙 Sixense România: Ce înseamnă pentru Concept Structure să proiectezi sustenabil? Cum anume urmăriți factorul sustenabilității în proiectele în care sunteți implicați?
Teodor Matei: Conceptul de „sustenabilitate” face parte din filosofia de bază a echipei noastre. Pe lângă tot ce înseamnă proiectarea de calitate, care este obligatorie din toate punctele de vedere, urmărim transmiterea unor proceduri simple și clare către echipele mai tinere din grup, astfel încât să obținem un produs final cât mai omogen de la un an la altul, dar adaptat cerințelor în schimbare.
🎙 Sixense România: Cât de mare este importanța pe care o acordă dezvoltatorii/ investitorii necesității de a investi în proiecte sustenabile? Văd ei un avantaj competitiv în acest criteriu?
Teodor Matei: Există încă o zonă consistentă de piață pentru care obiectivul principal este costul minim, ceea ce afectează în primul rând calitatea, dar bineînțeles și sustenabilitatea, aceste două criterii fiind interdependente.
Există, de asemenea, și o parte din piață condusă de companii cu o gândire îndreptată spre calitate, care cu siguranță va deveni dominantă în timp. Aceasta este direcția naturală, din punctul meu de vedere. Cu siguranță trendul este pozitiv.
🎙 Sixense România: Foarte concret, dați-ne 2-3 exemple de lucruri pe care le faceți/ propuneți/ implementați pe proiecte, pentru a respecta criteriul sustenabilității.
Teodor Matei: Pe de o parte, vorbim despre transmiterea mai departe a informațiilor și a procedurilor într-un mod cât mai simplu, coerent și integrat, încât produsul final să fie unul durabil pe termen lung – mai ales că cel mai important factor de evaluare în meseria noastră este comportarea în timp a structurilor.
În al doilea rând, este foarte importantă să ne bazăm pe o echipă cât mai unită, care să îmbrățișeze principiile de respect, încredere și loialitate ale grupului, deoarece rezultatul final depinde de contribuția pe care o aduce fiecare membru.
Apoi, aș menționa și curajul de a încerca lucruri noi și de a te adapta noilor cerințe profesionale. Ca în orice domeniu, la un moment dat ești supus plafonării și monotoniei. Noi încercăm să aducem ceva nou atât în gândire, cât și în modul de prezentare, de fiecare dată când apare ocazia.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
🎯 #SixenseEvents. În luna februarie, am fost prezenți la unele dintre cele mai importante evenimente ale industriei noastre: Conferința Națională AICPS și Forumul de Infrastructură, Transporturi și Logistică (Club Antreprenor). Am dezbătut, am ascultat, am venit cu soluții pentru subiectele care ne preocupă cel mai mult: sănătatea structurală pe termen lung a proiectelor de construcții și infrastructură. Ne bucurăm că suntem din nou offline.
🎯 #SixensePartners. Suntem oficial membri ai CONAF (Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin). Împreună vom continua să arătăm rolul extrem de important al femeilor în business și în domenii complexe, strategice și esențiale pentru dezvoltarea noastră ca societate.
🎯 #SixenseAddedValue. Am decis să vorbim transparent și aplicat despre cum anume trebuie tratate proiectele complexe din cele mai diverse industrii, în ce privește sănătatea structurală. Am început cu infrastructura de transport: tunelurile rutiere și feroviare, respectiv liniile de metrou. Aici, aici și aici găsiți niște resurse de bune practici.