Proiectele publice: bune practici pentru siguranța structurală pe termen lung a infrastructurii
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #12. Martie 2022
Luna asta, ne bucurăm să vă spunem că se împlinește un an de când trimitem cu regularitate acest newsletter către toți cei care vor să știe cum să îmbunătățim siguranța mediului construit de la noi, ce ține de noi să îl protejăm, să îl planificăm și să îl întreținem, având în vedere toate standardele de calitate necesare.
Mulțumim comunității pe care am adunat-o alături de noi și tuturor celor care ne-au dat feedback constructiv, care au vrut să aibă o contribuție, care ne-au împrumutat din timpul lor, încât împreună să creștem nivelul în industria noastră.
Vom continua să punem pe masă problematici actuale, să explicăm totul despre soluții inovatoare și să arătăm că transformarea digitală, sustenabilitatea și sănătatea structurală nu sunt doar concepte care sună frumos, ci și realități pe care le putem pune în aplicare, pentru binele tuturor: al proiectelor, al comunităților, al felului în care muncim.
Am pregătit o ediție specială, cu ocazia newsletterului cu nr. #12 care ajunge în Inbox-urile dvs. Sperăm să vă fie utilă.
— Mariana Garștea, CEO Sixense România
Tunelurile rutiere și feroviare. Soluții digitale pentru toată durata de viață a acestora
🎯 Cum trebuie acționat înainte de construcția unui tunel
4 lucruri pe care să le luați în calcul:
Monitorizarea structurală & geotehnică & a factorilor de mediu (zgomot, vibrații, praf etc.) ce vizează construcțiile învecinate și noua construcție
Analiza riscului legat de vibrațiile asociate cu construcția unui proiect de tunel și impactul potențial asupra vecinătăților
Studii geofizice care analizează cu exactitate pământul și orice probleme sau anomalii ale zonei în care urmează să fie construit tunelul. Aceste date pot fi captate și utilizate chiar în format 3D prin soluțiile digitale marca Sixense (cum ar fi Sissterra)
Studii istorice de mare precizie, ce folosesc imagini de tip satelitar (InSAR). Acestea monitorizează deplasările pe verticală și 3D ale alunecărilor de teren cu impact asupra infrastructurii de transport, inclusiv asupra tunelurilor aflate în execuție sau exploatare. Procesăm aceste imagini cu ajutorul tehnologiei Atlas by Sixense și le facem disponibile într-o soluție de platformă digitală pe nume BEYOND Satellite. În acest fel, punem la dispoziție aceste informații într-un format ușor de înțeles și de utilizat de toți cei care au nevoie de ele – de la proprietari de infrastructură la dezvoltatori sau autorități.
🎯 Cum trebuie acționat în timpul construcției unui tunel
4 lucruri pe care să le luați în calcul:
Sistem de înaltă precizie a măsurătorilor deformațiilor, prin intermediul soluției noastre Cyclops™
Monitorizare în timp real, cu date colectate de la senzori instalați in-situ, prin intermediul platformei Beyond Monitoring. Aceasta funcționează ca un hub informațional, în funcție de care puteți lua decizii importante privind riscurile structurale, geotehnice și de mediu ale proiectului
Imagini fotogrammetrice digitale prin intermediul Pika™.beMap, ce pot fi prelucrate într-un model 2D sau 3D al proiectului pentru monitorizarea geologică a lucrărilor de excavare
Monitorizarea nivelului zgomotului prin intermediul Novia™, soluție bazată pe inteligență artificială, extrem de utilă pentru conformitatea șantierului din punct de vedere al nivelului de poluare fonică
🎯 Cum trebuie acționat în etapa de exploatare a unui proiect de tunel
3 lucruri de luat în considerare:
Operațiuni pentru monitorizarea sănătății structurale & geotehnice a proiectului de tunel (structural health monitoring – SHM). Ce putem lua în calcul? Pe de o parte, instalarea de senzori ce transmit în timp real informații despre fenomenele structurale și geotehnice cu impact asupra structurii tunelului în exploatare, care sunt transmise și integrate în soluția noastră pe nume Beyond Monitoring. Pe de altă parte, vorbim despre soluții ca 4DShape sau Slotstress™, care detectează deplasările structurii, respectiv presiunea exercitată asupra acesteia, detectând astfel parametrii de la care sănătatea structurală este pusă în pericol.
Inspecții asupra tunelului, fie ele manuale sau digitalizate. Cu ajutorul soluției digitale Cameleon™.beMap, ce se bazează pe inteligență artificială, detectăm orice fel de defecte prezente la nivel structural. Iar CamTree™ ne ajută să reproducem modelul 3D al structurii, pe baza achiziției de imagini digitale din teren.
Asset managementul proiectului de tunel, ce presupune întregul proces de management al operațiunilor de întreținere și bugetare pentru etapa de exploatare a proiectului. Fie că vorbim despre consultanță sau despre strategii de construire a rezilienței proiectului de tunel (prin soluția noastră pe nume Resallience), scopul expertizei și al instrumentelor noastre în această etapă este să ne asigurăm că există un raport bun între investiție și modul în care este exploatată structura pe toată durată de viață a acesteia.
Mai multe detalii despre bune practici pentru siguranța și sănătatea structurală a proiectelor de tunel (și nu numai), găsiți pe pagina de LinkedIn Sixense România, aici.
🚩 Luăm pulsul industriei. 3 minute pentru analiza care ne arată percepția pieței asupra serviciilor de monitorizare structurală și geotehnică
De când am intrat pe piața din România, am muncit pentru a avea un mediu construit mai sigur, mai sănătos, mai durabil. La mai mult de 10 ani de la primul nostru proiect aici, ne dorim să înțelegem cum anume s-a schimbat percepția industriei față de serviciile de monitorizare structurală și geotehnică, față de folosirea lor și în etapa de exploatare și față de integrarea soluțiilor digitale în acest proces.
Ajutați-ne să aflăm toate aceste lucruri, să devenim mai buni și să ducem activitatea noastră la nivelul următor. Pe baza răspunsurilor dvs. (anonime), va rezulta prima analiză de piață despre serviciile pe care le oferim și pe care o vom face publică la momentul potrivit.
🚩 Chestionarul este foarte succint și la obiect – va dura doar 3 minute să îl completați și să ne oferiți perspectiva dvs. aici. >>>
Mulțumim în avans pentru timpul acordat.
Bune practici pentru analiza impactului schimbărilor climatice asupra infrastructurii de transport
Impactul schimbărilor climatice asupra infrastructurii de transport este un subiect ce nu doar că a devenit o cerință importantă și în caietele de sarcini locale, ci este un aspect care nu trebuie lăsat la voia întâmplării, doar pentru a bifa ceva, fără cerințe și livrabile clare, stabilite de la bun început, fără informații care să ajute în mod real.
De ce este atât de important? Pentru că de acest plan depind siguranța infrastructurii și construirea rezilienței acesteia.
Iată câteva livrabile importante în acest sens:
O analiză a vulnerabilităților infrastructurii de transport respective, fie că vorbim despre infrastructura existentă, fie că vorbim despre cea care urmează să fie construită, inclusiv maparea dezastrelor și a riscurilor ce pot să afecteze infrastructura ca urmare a vulnerabilităților identificate;
O comparație cu alte benchmark-uri/ studii de caz relevante și lecțiile pe care le putem extrage de aici, împreună cu recomandări pentru îmbunătățirea rezilienței în ce privește principiile și standardele de proiectare;
Diagnoza riscurilor și a vulnerabilităților, în relație cu planurile de dezvoltare ale infrastructurii, dar și recomandări pentru managementul digital al acestor procese;
Indicatori financiari pentru stabilirea investițiilor necesare adaptării infrastructurii de transport;
Transferul de know-how către autorități și factori-cheie implicați în gestionarea infrastructurii pe termen lung.
Mai multe despre acest subiect și recomandări concrete – găsiți pe pagina de LinkedIn a Marianei Garștea, CEO Sixense România, aici.
🇺🇦 SPECIAL. Împreună pentru Ucraina. Unde puteți dona
De când am trimis ultimul nostru newsletter, foarte multe lucruri s-au schimbat. Traversăm acum o criză umanitară și un context politic sfâșietor, în fața cărora nimeni nu poate rămâne indiferent.
Așa cum ne-a învățat deja un alt context recent – pandemia –, fiecare contribuie așa cum poate și niciun ajutor nu este prea mic. Așa că lăsăm mai jos o listă scurtă cu câteva inițiative oficiale către care puteți să donați sau pe care să le sprijiniți în continuare:
🇺🇦 Crucea Roșie Română – pentru donații în bani și produse de strictă necesitate;
🇺🇦 Salvați Copiii România – pentru donații în bani, dar și produse alimentare de bază și produse de igienă;
🇺🇦 Asociația MAGIC – oferă găzduire, hrană și produse de igienă persoanelor refugiate, precum și transport de la graniță la locurile de cazare. Primesc donații pe site-ul asociației;
🇺🇦 Asociația ANAID – pentru produse (aici este lista updatată în timp real a produselor necesare) și donații în bani.
Mai multe informații oficiale – aici. Între timp, vă dorim să vă păstrați sănătatea, liniștea și forțele, atât cât se poate în aceste vremuri aspre.
#SustainableInfrastructure cu Alin Izvoran, expert achiziții publice
Astăzi suntem în dialog cu Alin Izvoran, expert achiziții publice, despre ce înseamnă sustenabilitatea în procedurile și politicile publice din proiectele de construcții în care este implicat.
Alin pune pe masă cu generozitate repere de bune practici care să ghideze factorii de decizie și pe toți cei din industrie către a dezvolta și gestiona proiecte mai sănătoase, care să aibă în centrul lor preocuparea pentru sustenabilitate.
🎙 Sixense România: Ce înțelegeți, de fapt, prin sustenabilitate în ceea ce privește achizițiile publice?
💬 Alin Izvoran: În viziunea mea, sustenabilitatea în ceea ce privește achizițiile publice presupune pregătirea temeinică a achiziției, având în vedere întreaga durată de viață a produsului/ lucrării și implică abordarea celor trei dimensiuni economic-verde-social pentru combaterea schimbărilor climatice, a sărăciei, a poluării, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației și pentru atingerea altor obiective critice pentru planetă și pentru oamenii săi.
Digitalizarea și utilizarea noilor tehnologii în achizițiile publice vor facilita pregătirea și monitorizarea ulterioară a procedurilor, crescând eficiența, eficacitatea și sustenabilitatea achizițiilor.
🎙 Sixense România: Cum se reflectă conceptul de sustenabilitate în ceea ce faceți?
💬 Alin Izvoran: Atât în achizițiile inițiate, în proiectele în care sunt implicat, cât și în programele de formare la care particip în calitate de formator, încerc să insuflu participanților optimism și curaj de a inova în achiziții, de a utiliza, pe lângă specificațiile uzuale și pe cele sociale și de mediu, și criterii de atribuire corelate cu sustenabilitatea.
Dar, după ce, timp de 10 ani, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2016 a creat percepția că achiziția contează doar în două momente (când nevoia este în SEAP și când se semnează contractul), este destul de greu să încerci să schimbi mentalitatea tuturor factorilor implicați în procesul de achiziție publică și să-i determini să înteleagă că o procedură trebuie să fie foarte bine pregătită și că o importanță deosebită trebuie alocată derulării contractului, încă din prima fază a pregătirii achiziției.
🎙 Sixense România: Din experiența dvs., cât de important este criteriul sustenabilității în politicile și procedurile de achiziții publice din proiectele în care sunteți implicați?
💬 Alin Izvoran: În continuare sărim etapa pregătirii temeinice a procedurilor și ajungem să fim țara care patentează autostrăzi fluide sau linii de metrou transformate în fântâni arteziene. Ce mă determină să afirm acest lucru? Cel mai mediatizat proiect al anului 2021, PNRR, are ținte de finalizare a proiectelor de 3 ani de la angajarea sumelor. Acest lucru se traduce în ceea ce deja a generat adoptarea Ordonanței Guvernului nr. 3/2021 (reducerea perioadei maxime de prelungire a termenului de întocmire a raportului procedurii de la 80 zile la 30 zile), adică o presiune pe comisiile de evaluare, fără a se face diferență în funcție de complexitatea și impactul procedurilor.
Presiunea impusă, de scurtare a timpului de finalizare a proiectelor finanțate prin PNRR, va avea ca efect preluarea din proiectele anterioare, prin metoda copy-paste, a caietelor de sarcini, de cele mai multe ori incoerente, cu greșeli și neadaptate la realitatea și la specificul proiectului, ceea ce nu doar că se va transpune în achiziții nesustenabile, dar deja vor fi suspecte din start în ceea ce privește calitatea acestora. Mai mult, consider că 99,99% dintre aceste contracte nu vor avea în vedere derularea proiectului, planuri de monitorizare a lucrărilor realizate sau reziliență în fața riscurilor climatice.
Există însă și un oarecare optimism cu privire la derularea achizițiilor sustenabile, adus mai ales de implicarea unor organizații neguvernamentale despre care știu că derulează proiecte aplicate, ce se vor finaliza cu Ghiduri de bună practică, cu propuneri concrete pentru realizarea unor Planuri Naționale de Acțiune pentru Achizițiile Publice Verzi și pentru Achizițiile Publice Sociale.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
📍 #SixenseAwards. În luna martie, am primit un premiu important pentru noi, pentru cele mai inovatoare soluții în managementul și transformarea digitală a infrastructurii de transport. Mulțumim, Club Antreprenor. Tot în această perioadă, am fost și nominalizați la SEE Real Estate Awards, pentru Professional Service Provider (Sixense România), dar și pentru Professional Woman in Construction (Mariana Garștea)
📍 #SixenseÎnMedia. Am reluat importanța criteriului sănătății structurale ca garanție oferită beneficiarilor finali, la achiziția unei proprietăți rezidențiale, sau ca parte din beneficiile unui proiect office. Mai multe în interviul pentru Club Antreprenor de aici.
📍 #SixenseResources. Pentru mai multe informații relevante și foarte actuale despre cum să construim o infrastructură rezilientă și care se poate adapta șocurilor climatice, vă invităm să răsfoiți resursele oficiale PIARC (World Road Association), la care vă oferim acces aici, în virtutea statutului nostru de membru oficial al acestei organizații-reper pentru industrie.