Monitorizarea structurală a sănătății construcțiilor. De la obligație legală la beneficii pe termen lung
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #2. Mai 2021
Ce ar trebui să știi despre monitorizare, dacă ești beneficiar, investitor sau proprietar de infrastructură
De-a lungul timpului, ne-am lovit de foarte multe contexte în care a fost nevoie să explicăm, să argumentăm sau să demitizăm tot felul de lucruri care aduc un mare deserviciu profesiei noastre, dar și scopului final pentru care muncim. Și acesta este – să avem o infrastructură sănătoasă și durabilă, care să poată fi folosită și peste sute de ani de la construire.
Ce anume este în spatele acestor lucruri? Care este realitatea din teren? Ce soluții avem de fapt?
3 idei importante:
Un program de instrumentare și monitorizare trebuie să îți furnizeze informație relevantă și să răspundă întrebărilor tale specifice. Monitorizarea nu ar trebui să se facă doar „de dragul monitorizării”, „pentru ca cineva să își vandă echipamentele” sau doar „ca să bifăm ceva”, ci ca să transformi datele din teren în informație valoroasă, utilă și relevantă, pe baza căreia să se poți lua decizii esențiale.
Analiza și bugetarea lucrărilor de monitorizare a riscurilor structurale și geotehnice în cazul proiectelor de infrastructură trebuie să înceapă încă din etapa de pre-fezabilitate/ fezabilitate. Doar bugetând corect lucrările de monitorizare, se poate obține un echilibru tehnic și financiar pe termen lung.
Monitorizarea din execuție te ajută să iei decizii corecte în exploatare. Ca să venim cu cele mai bune soluții și recomandări pentru prelungirea duratei de viață a unei infrastructuri, e nevoie să ne uităm istoric la ce s-a întâmplat în proiectare și execuție.
Mai multe despre ce e indicat să știi – ca beneficiar, investitor sau proprietar de infrastructură – înainte să demarezi un proiect major de construcții ce implică și lucrări de monitorizare, în articolul de aici.
Monitorizarea structurală a sănătății construcțiilor. De la obligație legală la beneficii pe termen lung
Se construiește continuu, cu livrare în termene cât mai scurte, se cer soluții eficiente pe termen scurt, cu presiune mare pe bugete și uneori chiar resurse profesionale la limită sau reticență în fața inovației. Dar ce facem pe termen lung? Ce se întâmplă în exploatare – peste 5, 10, 20 sau chiar 50 de ani?
Legislația din domeniu impune reguli clare referitoare la urmărirea comportării structurilor în exploatare, deci prevede o grijă firească a proprietarilor față de bunurile lor.
3 idei importante:
Întocmirea bugetului unui proiect de construcție nu ar trebui să se oprească la darea în exploatare, ci să cuprindă și costurile de exploatare pentru durata de viață estimată. Doar astfel se va înțelege importanța nivelului de calitate ridicat în proiectare și construcție.
Monitorizarea structurală a sănătății construcțiilor este un termen din ce în ce mai folosit în ultimii ani, pentru a descrie o serie de sisteme implementate pe structuri la scară largă. Aceasta are ca scop informarea operatorilor despre evoluția stării tehnice a structurilor, în cazul modificării graduale sau bruște a acesteia, dar și despre mecanismul de răspuns și încărcare al structurii.
Este nevoie de acest tip de monitorizare pentru o exploatare normală a construcțiilor, dar și pentru prevenirea accidentelor, diminuarea pagubelor materiale și de vieți omenești, reducerea impactului negativ asupra mediului. Sistemele de monitorizare structurală urmăresc să ofere cea mai bună imagine posibilă a stării de tensiune și sunt concepute pentru a previziona eventualele reparații și a prelungi durata de viață a structurilor.
Detalii despre cum ne asigurăm că menținem performanța unei structuri și cum ajută monitorizarea în acest sens – în materialul de aici.
Provocările județelor Bihor și Timiș la nivel de infrastructură și întreținere a mediului construit
Provocările infrastructurii locale nu înseamnă doar realitatea din Capitală, de exemplu. Atunci când vorbim despre sănătatea mediului construit în ansamblul lui, este foarte important să analizăm ce se întâmplă și la nivel local.
În cele din urmă, monitorizarea și încetinirea procesului de îmbătrânire a infrastructurii trebuie să devină o prioritate economică majoră la nivelul întregii țări. Am analizat în continuare cum arată viziunea despre întreținerea infrastructurii la nivel local, în două dintre județele în care sunt anunțate investiții semnificative – Bihor și Timiș.
3 idei importante:
Planurile de investiții pe care le vedem la nivel național ar trebui să aibă la bază o strategie cu subiect și predicat, să țină cont de nivelul actual al tehnologiei, de recomandările organizațiilor de specialitate mondiale, de nevoile sociale ale utilizatorilor finali, precum și de nevoia stringentă a unei transformări digitale a procesului de întreținere a infrastructurii de transport pentru creșterea performanței.
Un proiect de infrastructură rutieră, feroviară, sportivă (și nu numai) ar trebui să fie în general gândit în așa fel încât să ne putem folosi de el în siguranță și peste zeci sau chiar sute de ani. Acesta ar trebui să includă obligatoriu: planuri strategice și obiective relevante; managementul performanței, inclusiv pentru nivelurile de servicii; gradul de utilizare a infrastructurii și modul în care acestea sunt gestionate; așteptările și nevoile părților interesate; respectarea obligațiilor legale, inclusiv menținerea unei rețele sigure; nevoile financiare pe termen lung, inclusiv cerințele de investiții; procesul de luare a deciziilor de investiții și prioritățile de finanțare; identificarea oricăror active critice și gestionarea riscurilor asociate cu acestea și cu toate celelalte active; inițiative întreprinse pentru îmbunătățirea oricăror activități de administrare a activelor etc.
Planificarea ciclului de viață al unui proiect de infrastructură trebuie să aibă la bază câteva obiective clare, cum ar fi: identificarea investițiilor pe termen lung pentru un proiect de infrastructură și dezvoltarea unei strategii de întreținere adecvată; stabilirea unui anumit nivel de performanță viitoare pentru proiectul de infrastructură, pentru diferite niveluri de investiții și diferite strategii de întreținere; determinarea nivelului investiției necesare pentru a obține performanța necesară; determinarea performanței care va fi atinsă pentru finanțarea disponibilă și/ sau investiția viitoare; sprijinirea procesului decizional, menționarea investițiilor în activități de întreținere și demonstrarea impactului diferitelor scenarii de finanțare, respectiv minimizarea costurilor pe parcursul ciclului de viață, menținând în același timp performanța necesară.
Despre provocările Bihorului la nivel de infrastructură și întreținere a mediului construit – în analiza de aici. Despre provocările Timișului la nivel de infrastructură și întreținere a mediului construit – în analiza de aici.
Big Brother de pe şantiere. Cum văd „actorii” din construcţii rolul monitorizării comportării construcţiilor în cazul unei clădiri sau al unui proiect de infrastructură
Sustenabilitatea, când vine vorba despre construcţii, pare să se regăsească pe agendele tuturor dezvoltatorilor imobiliari, însă de la plan la implementare calea este lungă. Atenţia asupra acestui criteriu de bifat în descrierea unui proiect nu se manifestă doar printr-o grijă la materialele de construcţii utilizate sau prin atenţia la consumul de energie pe care îl generează un proiect – fie el clădire sau autostradă. Atenţia începe încă din momentul alegerii terenului, încă de la primele schiţe creionate pe calculator.
Monitorizarea este modalitatea-cheie prin care această grijă față de sănătatea mediului construit se manifestă, încă din etapa de fezabilitate/ pre-fezabilitate până în etapa de exploatare. Mai mulți actori din industria de construcții discută despre importanța monitorizării în proiectele în care sunt implicați.
Câteva idei:
„Evoluţia proceselor tehnologice se reflectă în calitatea construcţiilor, a procesului de implementare a proiectelor şi a costurilor. Implicit, eficienţa proiectării şi a implementării în faza de execuţie este direct proporţional influenţată de aceşti parametri”, spune Cristian Radu, Lead Geotechnical Engineer la Concept Structure.
„Sixense asigură aplicarea în reţea a instrumentelor şi tehnologiilor, pentru a asigura transparenţa întregului proces de realizare a construcţiilor. De asemenea, asigură şi integrarea orizontală, ceea ce înseamnă o interconectare strânsă, în timp real, şi cooperarea domeniilor de activitate”, precizează Lóránd Sata, General Manager la SBR Soletanche Bachy.
„Din punct de vedere al monitorizării, aceasta începe anterior construcţiilor, cu inspectarea amplasamentului şi a clădirilor învecinate, continuă pe perioada executării lucrărilor, dar şi după terminarea acestora. În cazul lucrărilor de infrastructură, monitorizarea continuă poate să fie strict necesară pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor”, este de părere Victor Croitoru, Country Manager la Sentient.
„Suntem foarte mulţumiţi de calitatea serviciilor oferite de Sixense şi de modul de colaborare. Sixense este un partener de încredere şi nu putem decât să ne dorim o colaborare pe termen lung”, adaugă Mihai Dragomir, Managing Partner la Allied Engineers.
„Investitorii pot opta să nu apeleze la serviciile unei companii de project management, dar experienţa proiectelor în care au fost implicate astfel de firme a dovedit în mod cert că ele asigură o eficientizare clară şi plus valoare raportat la toate stadiile şi etapele unui proiect de construcţii”, completează Bogdan Mircea, Senior Project Manager la Vitalis.
Despre cum văd rolul monitorizării mai mulți actori importanți din industrie – în materialul din Ziarul Financiar.
Invitație la dialog. Despre siguranță și percepția riscului în industria de construcții
Abilitatea de a ajunge cu toții la clădiri și proiecte de infrastructură smart se leagă foarte puternic și de gradul de conștientizare și înțelegere a riscurilor.
Costin Vatajelu, Head of Technical Team la WE STOP FIRE, companie ce oferă soluții împotriva incendiilor atât pentru proiectele de construcție a clădirilor noi, cât și pentru cele care au nevoie de renovare, modernizare sau schimbare a destinației unei proprietăți – ne povestește despre cum vede legătura dintre siguranță și implementarea de soluții tehnologice în proiectele de construcții.
Recomandările și viziunea lui completă pot fi parcurse pe larg în mini-interviul de aici.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.