Monitorizarea geotehnică și structurală ca preocupare pentru calitate, nu doar ca teamă de amenzi
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #4. Iulie 2021
Monitorizarea structurală și geotehnică: între obligație legală și grija pentru sănătatea clădirii tale
Deși este o obligație legală, urmărirea comportării construcțiilor în timp este uneori văzută ca o sarcină în plus în loc de un proces care poate contribui la o investiție eficientă, la o clădire performantă și la menținerea unor standarde calitative în ceea ce privește un proiect de construcții.
De ce se întâmplă acest lucru, ce repere e important să ne luăm și cum să ne uităm corect la imaginea de ansamblu?
3 idei importante:
Mentalitatea de „acțiune–pedeapsă” trebuie depășită, atunci când vine vorba despre monitorizare. Sigur că monitorizarea este o obligație legală, însă ea ar trebui făcută cu gândul la investiția în performanța clădirii, în calitatea proiectului și din grija pentru ce lăsăm în urmă pe termen lung.
Programul de monitorizare trebuie adaptat la obiectivele și specificul fiecărui proiect; monitorizarea trebuie realizată pentru că oferă informații valoroase și utile pentru a lua decizii-cheie legate de un proiect sau altul, nicidecum pentru că cineva „trebuie să-și vândă echipamentele”, nu ca să „mai facem ceva pe lângă activitatea de bază”, nu doar „ca să bifăm”, nu ca să ne prefacem că facem lucrurile profesionist.
În industrie, se întâmplă multe practici defectuoase, care nu fac un serviciu nimănui. De exemplu, rapoartele antedatate, făcute din birou, fără nicio legătură cu realitatea din teren. Ele par a ajuta pe termen scurt, prin evitarea unei amenzi, însă în final nu îi spun proprietarului ce se întâmplă cu adevărat cu clădirea lui. Când alegeți un partener de monitorizare, alegeți de fapt un partener de cursă lungă, nu doar un furnizor fără importanță.
Aici găsiți un interviu cu Directorul General Sixense România, pentru mai multe detalii legate de cât cântărește decizia legată de activitatea de monitorizare.
Citiți-l împreună cu acest punct de vedere care pune în balanță monitorizarea ca obligație legală, dar și ca beneficiu pe termen lung, dând la o parte toate practicile neprofesioniste care au discreditat acest domeniu de-a lungul timpului.
Monitorizarea tunelurilor feroviare și rutiere din România: „Este nevoie de know-how la cel mai înalt nivel pentru a răspunde nivelului de risc din aceste proiecte”
De ce proiectele de tuneluri au lipsit pentru o perioadă de timp de pe agenda României? Ce fel de expertiză presupune un astfel de proiect, mai ales atunci când ne referim la exploatarea lui în siguranță?
3 idei importante:
Monitorizarea structurală și geotehnică a infrastructurii tunelurilor este o sarcină foarte complexă. În ultimii ani, sistemele tradiționale de monitorizare a acestora s-au dovedit din ce în ce mai neputincioase în fața cantității uriașe de date. De asemenea, bazându-ne doar pe operațiuni manuale, activități extrem de importante – cum ar fi avertizarea timpurie a accidentelor de tunel – sunt serios afectate. Este un proces greoi, în care pot interveni și multe erori umane, deci e un risc prea mare la nivel de siguranță.
Acum avem la dispoziție monitorizarea automatizată, care este cea mai eficientă, dar care necesită expertiză foarte solidă. O astfel de soluție, ce presupune, pe de o parte, folosirea tehnologiei și, pe de altă parte, deschiderea față de digitalizare, aduce însă nenumărate beneficii.
Este nevoie de soluții de monitorizare automatizată în timp real, tocmai pentru că viteza de reacție în cazul unui astfel de proiect este vitală. Cu ajutorul lor, avem de fapt parte de rezultate imediate, ce reduc probabilitatea accidentelor sau a evenimentelor catastrofale legate direct de stabilitatea structurii, o eficiență mult mai mare a timpului și a resurselor implicate în proiect, precum și posibilitatea de a urmări pe termen lung cum se comportă un tunel (deci de a interveni pentru a-i extinde durata de viață și de utilizare).
Tot materialul despre cum facem pasul următor în transformarea digitală a proiectelor de tunel poate fi citit direct pe Profit.ro, aici.
Viitorul este aici: soluții care te ajută să creezi o replică digitală a clădirii
Transformarea digitală în sectorul de real-estate: cât de mult mai avem până acolo și ce semne dă piața de la noi?
3 idei importante:
Transformarea digitală nu e o stradă cu sens unic: indiferent de cât de up to date este sectorul privat în ceea ce privește tehnologiile de ultimă oră, este nevoie și de o administrație publică care să îmbrățișeze aceste demersuri și să le susțină.
Cel mai mare câștig al transformării digitale în zona de real-estate este eficiența: toți participanții într-un proiect sunt literalmente pe aceeași pagină. Transparența și responsabilizarea sunt alte două lucruri importante. Nu trebuie neglijate nici presiunea indirectă pe care o pune mediul social, prin conceptele și dezbaterile despre „smart city” & IoT (Internet of Things), prin chiriași sau proprietari care cer din ce în ce mai mult reacții imediate din partea furnizorilor de servicii.
Sunt semne evidente că investitorii trebuie să se uite la o clădire mult după darea ei în exploatare. Iar siguranța asset-urilor lor devine, încet încet, principala lor preocupare, pe măsură ce legislația ridică de asemenea standardele de calitate în industrie.
O perspectivă detaliată asupra modului în care arată astăzi industria de real-estate și preocuparea acesteia pentru siguranță și calitate – în interviul de aici cu Mariana Garștea, CEO Sixense România (🇺🇸 ENG).
Digitalizarea infrastructurii publice. Stadionul Arcul de Triumf este monitorizat în timp real printr-o soluție digitală marca Sixense România
Tot mai multe proiecte de stadioane sunt în etapa de fezabilitate, proiectare sau execuție. Ce trebuie știut despre monitorizarea acestora?
3 idei importante:
Sunt construcții din categoria de importanță B – construcții de importanță deosebită, iar prin natura activității lor, sunt supuse unor riscuri cum ar fi supraaglomerările, șocurile sau vibrațiile;
Trebuie monitorizate geotehnic și structural încă din etapa de execuție, cu gândul spre faza de exploatare. În cazul lor, monitorizarea automatizată, în timp real, este cea mai bună soluție ce poate acoperi adecvat nivelul de risc, prin atenționare și posibilitatea de a interveni de urgență, în cazul unor incidente;
Programul de monitorizare structurală în exploatare trebuie coroborat cu un plan de măsuri de urgență în caz de incidente (așa-numitul contingency plan).
Mai multe despre acest proiect și despre ce presupune un astfel de proces – în materialul de aici.
Tehnologia este în mâinile noastre în sectorul de construcții. Soluții digitale de monitorizare
Poate că de multe ori avem senzația fie că anumite soluții digitale sunt de domeniul science fiction-ului, fie că sunt „prea scumpe”, fie că nu au fost încă adoptate pe scară largă și demonstrate, fie pur și simplu nu avem încredere în ceea ce tehnologia ne poate oferi.
Ca să demitizăm fiecare dintre aceste preconcepții, vă prezentăm în continuare doar câteva dintre soluțiile digitale pe care le folosim de mult timp pentru a monitoriza proiecte dintre cele mai diverse și pentru a menține sănătatea mediului construit.
5 soluții digitale by Sixense România:
✨ Beyond Monitoring. Este platforma noastră digitală de monitorizare în timp real, ce oferă acces la informații despre evoluția proiectului tău, integrează date complexe într-o interfață prietenoasă și ușor de folosit și trimite alerte. Detalii aici, iar aici găsiți un proiect de infrastructură sportivă unde folosim chiar acum această tehnologie.
✨ Beyond Asset. Soluția Sixense ce contribuie la optimizarea tuturor operațiunilor din etapa de exploatare, prin care planifici și optimizezi costurile de întreținere pe termen lung ale proiectului tău. Detalii – aici.
✨ Atlas InSAR. Este soluția noastră dedicată pe care o recomandăm pentru monitorizarea în exploatare a infrastructurii de transport și nu numai. Aceasta are la bază tehnologia InSAR, care ne permite să cunoaștem cu precizie atât valoarea deformărilor acumulate în timp, cât și viteza anuală de deplasare a pământului. Detalii aici, iar aici găsiți cel mai important studiu pe care l-am făcut pe mediul construit din Capitală, chiar cu ajutorul tehnologiei InSAR.
✨ Novia. Este o soluție inovatoare care se bazează pe inteligență artificială și care identifică sursa exactă a zgomotului ambiental, în timp ce majoritatea soluțiilor disponibile în acest moment doar indică niveluri generice de zgomot. Ne folosim de ea pentru a ține sub control zgomotele asociate șantierelor și pentru a reduce astfel poluarea fonică. Mai multe detalii – aici.
✨ Carapace. Soluția noastră digitală care monitorizează structurile stabilopozilor și oferă date de înaltă precizie legate de mișcările și riscurile ce pot amenința proiectele ce implică astfel de structuri. Mai multe informații – aici.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Inițiative recente la care am pus umărul și din care ne bucurăm că facem parte:
👉 Conferința AICPS (Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri), care va avea loc anul acesta pe 20 și 21 octombrie și la care suntem parteneri;
👉 Raportul Investment Reports 2021, ce prezintă o analiză a pieței de real-estate (retail, office, industrial și rezidențial) din România și Polonia, la care am contribuit și noi cu o opinie.
Întâmpinați o provocare legată de sănătatea proiectului dvs.? Suntem aici să ajutăm. Contactați-ne la 📧 mariana.garstea@sixense-group.com.