Monitorizarea construcțiilor în timp ar trebui să devină normalitate
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #6. Septembrie 2021
„Faza de exploatare a proiectelor de construcții ar trebui să fie în centrul preocupărilor proprietarilor și investitorilor”
Proiecte de office, proiecte rezidențiale, proiecte complexe de infrastructură. Cu toate ar putea beneficia mai mult de siguranța pe care o oferă serviciile de monitorizare geotehnică și structurală: garanția unor structuri durabile, ferite de riscuri și posibilitatea de a interveni imediat și proactiv.
Mariana Garștea, CEO Sixense România, a povestit pentru Agenda Construcțiilor despre specificul proiectelor care apelează la serviciile de monitorizare, despre soluțiile digitale cele mai potrivite în acest sens și despre cum s-a schimbat mentalitatea celor care dezvoltă sau au în grijă proiecte majore de construcții.
📍 3 idei importante:
Încurajăm foarte mult monitorizarea structurală în etapa de exploatare, deci pe toată durata de viață a unui proiect. Ceea ce duce la această conștientizare din ce în ce mai puternică la nivelul pieței este de regulă un mix între: implicarea unei echipe de property management profesioniste, care își dorește să aplice legislația și standardele tehnice în vigoare, cu focus pe reducerea riscurilor structurale și, bineînțeles, pe reducerea costurilor de întreținere; presiunea mare pe calitatea lucrărilor de execuție; creșterea numărului de controale din partea organelor și autorităților abilitate, respectiv creșterea nivelului de înțelegere și a presiunii venite chiar din partea utilizatorilor direcți ai acestor clădiri.
Instalarea unui sistem de monitorizare elimină necesitatea vizitelor periodice ale inginerilor/ tehnicienilor pentru a efectua măsurători. Odată ce sistemul este instalat și configurat, analiza datelor poate fi făcută oricând, de la distanță.
Alte beneficii: rezultate imediate, cu o interpretare globală a informațiilor; analiza încrucișată a datelor primite de la senzori, ceea ce înseamnă și evitarea timpului pierdut sau necesitatea unor rapoarte care doar ajung aruncate la grămadă; protejarea clădirii cu informații în timp real versus cazul monitorizării tradiționale, în care rapoartele sunt disponibile abia la câteva zile după ce un eveniment critic se produce; evitarea de erori, resurse și timp pierdut în urma analizei manuale; sistem de alarmare în timp real; eficientizarea întregului proces de monitorizare și planificarea sănătății unei structuri pe termen lung.
Mai multe puteți citi în interviul din Agenda Construcțiilor, aici.
Alunecările de teren în regiunea Olteniei: „În acest moment, nivelul tehnologiei în monitorizarea zonelor afectate ne permite să nu mai fim «surprinși»”
Subiectul alunecărilor de teren a fost mereu unul spinos. Prea des ne îndreptăm cu toții atenția înspre știrile care ne arată cum case au fost înghițite din nou de ape, cum inundațiile au măturat din calea lor construcții importante, cum terenul a destabilizat în calea lui locuințe, familii, vieți.
Din păcate, pentru regiunea Oltenia acest fenomen este unul familiar. Ce este de făcut?
📍 3 idei importante:
Mai întâi, se cere o analiză a zonelor sensibile, un studiu care să ne arate exact care este situația în teren. Apoi, este nevoie de un program de monitorizare geotehnică a zonei respective, a construcțiilor și a infrastructurii care pot fi afectate si bineînțeles, soluțiile potrivite pentru stabilizarea zonei date.
Mai mult decât atât, dezvoltarea tehnologiei și evoluția soluțiilor ne permit astăzi să avem la dispoziție soluții digitale prin care să monitorizăm o anumită zonă, încât să intervenim proactiv, să luăm decizii înainte să lovească dezastrul, să avem acces la date în baza cărora autoritățile să poată lua măsuri clare și în timp util.
Ne îndreptăm puternic spre înțelegerea faptului că avem o infrastructură care trebuie întreținută corespunzător și protejată; nu ne mai permitem să pierdem fonduri din bugetul de stat apelând la soluții de avarie sau la reparații atunci când e prea târziu; standardele de calitate cresc și că organizațiile internaționale pun presiune pe România să devină conștientă în ce privește sănătatea mediului construit și măsurile care trebuie luate în acest sens.
Analiza completă a situației mediului construit local din regiunea Olteniei – a fost realizată pentru Ziarul Olteniei, aici.
© imagine: radiooltenia.ro
Impactul schimbărilor climatice asupra infrastructurii de transport. Este pregătită România?
Poate nicicând nu am văzut cu toții mai clar șocurile climatice prin care trecem – ca anul acesta. A fost o vară toridă, în care căldura excesivă a pus presiune pe infrastructura de transport locală și, uneori, a făcut-o complet nefuncțională.
Este evident că ne pregătim pentru schimbări climatice din ce în ce mai mari. Toate acestea nu pot decât să lase urme grave și să erodeze, încetul cu încetul, o infrastructură care nu este încă suficient de pregătită în fața riscurilor de acest tip. Ce este de făcut?
Ne povestește Karim Selouane, fondator al unei soluții digitale revoluționare, RESALLIENCE by Sixense, ce ajută la planificarea unei strategii coerente și eficiente de adaptare a infrastructurii de transport în fața riscurilor climatice.
📍 3 idei importante:
Se preconizează că temperaturile ridicate vor spori stresul termic asupra infrastructurii de transport, drumurile și liniile feroviare devenind în acest caz deosebit de vulnerabile. Operatorii de infrastructură riscă pierderi de venituri din activele care sunt deteriorate sau care funcționează cu o eficiență mai scăzută. Este o reacție în lanț.
În România, proiectele de infrastructură sunt gestionate de autoritățile publice. Acestea sunt acum îndemnate și chiar obligate să abordeze riscurile și incertitudinile legate de schimbările climatice atunci când planifică, construiesc și operează aceste proiecte. O astfel de provocare poate fi abordată prin instrumente și abordări inovatoare. Adoptarea unui obiectiv de reziliență duce la îmbunătățirea alegerii traseului, a planificării dezvoltării proiectului, a proiectării, a construirii și, nu în ultimul rând, a operării infrastructurii de transport.
RESALLIENCE este o soluție digitală care permite vizualizarea localizării activelor, vulnerabilităților acestora la diferite pericole și dependențelor dintre infrastructuri pentru scenarii climatice actuale sau viitoare. Această platformă oferă, de asemenea, servicii de monitorizare și avertizare în anticiparea evenimentelor meteorologice care ar putea afecta activitățile clienților noștri. Cu aceste date, ei pot implementa acțiuni preventive pentru a reduce daunele materiale și umane și pentru a reduce timpul de recuperare a infrastructurii lor.
Mai multe despre adaptarea proiectelor locale de infrastructură la schimbările climatice – aflați din interviul pentru Revista Construcțiilor.
Sixense Dialogues cu Zsolt Nagy. „La ora actuală, ne situăm la un nivel extrem de periculos în ce privește managementul riscului”
Credem că este important să discutăm transparent despre bune practici în infrastructură alături de oameni care, la fel ca noi, înțeleg importanța de a face lucrurile corect și solid. Continuăm așadar dialogul despre infrastructura smart și transformarea digitală a industriei alături de Zsolt Nagy, Director Gordias, o companie importantă de soluţii integrate în domeniul construcţiilor metalice.
Iată ce ne-a spus:
„Managementul riscului ar trebui să se bazeze pe proceduri aplicate sistematic măcar în cazul acelor structuri de clădiri a căror prăbușire ar putea avea efecte dezastruoase. Cu alte cuvinte, am putea spune că, la ora actuală, ne situăm la un nivel extrem de periculos în ceea privește managementul riscului.”
Mai multe în dialogul deschis de pe pagina noastră de LinkedIn.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
🚩 Participăm în calitate de parteneri și expozanți la Conferința Națională AICPS. Abia așteptăm să ne vedem pe 20 și 21 octombrie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel – să discutăm despre soluțiile care protejează sănătatea structurală a oricărui proiect de construcție.
🚩 Ne bucurăm să fim prezenți toamna asta în două reviste print extrem de relevante pentru industria construcțiilor. Ne găsiți atât în cel mai recent număr din Real Estate Magazine, cât și în Agenda Construcțiilor.
🚩 Vorbim deschis despre cine suntem și ce facem. Am inițiat rubrica #SixenseExperts, unde puteți să îi cunoașteți mai bine pe toți membrii echipei Sixense România și backgroundul lor profesional. Vi-i prezentăm pe Cosmin Carteș (Manager Operațiuni), Gabriel-Costin Paul (Geotechnical Monitoring Works Coordinator) și Samson Mirel (Sales Director).
Întâmpinați o provocare legată de sănătatea proiectului dvs.? Suntem aici să ajutăm. Contactați-ne la 📧 mariana.garstea@sixense-group.com.