
Discover more from Smart Infrastructure by Sixense România
Monitorizarea automatizată și rolul ei în proiectele de infrastructură
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #14. Mai 2022
Este esențial să fii informat real time, mai ales în proiecte de infrastructură, când timpul este totul, iar riscurile pot fi uriașe
Tehnologia a pătruns și în domeniul construcțiilor. Deși mai timid decât în alte industrii, există tot mai mulți jucători pregătiți să ofere soluții performante și să contribuie la ridicarea standardelor în proiectele locale de construcții.
Mariana Garștea, CEO Sixense România, a explicat mai multe despre digitalizare și pașii înainte pe care îi poate face industria construcțiilor, cât timp rămâne deschisă inovației și soluțiilor moderne, racordate vremurilor în care trăim și nivelului actual al pieței.
3 idei importante:
CONTEXT. Există proiecte importante, cu un grad de risc ridicat, pentru care este nevoie de avertizare în timp real, de rapoarte și analiză a datelor care să vină imediat – nu la o săptămână sau mai mult după un anumit eveniment –, așa că monitorizarea automatizată se dovedește o soluție extrem de eficientă în acest sens. Monitorizarea automatizată presupune, de fapt, o etapă de instrumentare (cu instalarea de senzori sau alte echipamente ce trebuie amplasate sau sunt necesare pe teren/ în șantier), o etapă de configurare a soluției digitale de risk monitoring și apoi monitorizarea propriu-zisă în execuție sau în exploatare.
REZULTATE ȘI BENEFICII. Vorbim despre protejarea clădirii sau a proiectului cu informații în timp real, despre o analiză în profunzime a datelor primite de la senzori – deci evitarea timpului pierdut pe teren sau a erorilor umane generate de interpretarea anumitor date critice. De asemenea, obținem, cu ajutorul monitorizării automatizate, un volum mare de date față de informațiile obținute din măsurători efectuate sporadic, doar o dată la câteva luni sau mai rar, o dată pe an. Cel mai important, evităm și reducem drastic erori, resurse, timp pierdut; primim alerte în timp real, eficientizăm întregul proces de monitorizare și planificăm sănătatea clădirii pe termen lung.
MINDSETUL CORECT. E adevărat însă că, dincolo de „cumpăr niște senzori sau un software” sau „plătesc un abonament pentru o platformă digitală”, adopția unei soluții de monitorizare automatizată presupune în primul rând schimbarea unui mindset, concomitent cu transformarea anumitor procese interne ale celui care dezvoltă proiectul. La fel de importantă este pregătirea tehnică în ceea ce privește soluțiile de monitorizare automatizată existente și nivelul de conștientizare a riscurilor existente în cazul proiectanților, în acest sens.
Mai multe detalii despre monitorizarea automatizată, practici viciate în domeniu, bugete necesare pentru a face pasul următor și exemple concrete de proiecte monitorizate în timp real – găsiți în interviul pentru Bursa.ro.
🎯 #ExplainedBySixense. O campanie video despre conștientizarea importanței monitorizării structurale și geotehnice
Știm că subiectul monitorizării structurale și geotehnice poate să pară uneori complicat și foarte ramificat. De aceea, ne-am propus să vorbim cât mai aplicat despre el, să arătăm cum se fac lucrurile, să ne implicăm în corectarea practicilor uneori viciate ale industriei, în loc să stăm deoparte.
Așa că, începând de săptămâna viitoare, te invităm să urmărești pagina de LinkedIn Sixense România, unde Mariana Garștea, Directorul nostru general, va explica într-o serie de clipuri video mai multe despre:
Monitorizarea construcțiilor învecinate și impactul construcțiilor noi;
Monitorizarea geotehnică și structurală realizată ca la carte;
Bune practici pentru sănătatea structurală a mediului construit;
Monitorizarea geotehnică și structurală pentru proiectele de infrastructură;
Noi cerințe importante pentru sănătatea structurală a infrastructurii de transport;
Soluțiile digitale pentru monitorizarea pe termen lung a infrastructurii de transport.
Te invităm să ne urmărești aici, pentru mai multe detalii.
--
#ExplainedBySixense este o campanie pentru conștientizarea rolului monitorizării structurale și geotehnice pentru siguranța mediului construit local, cu explicații, recomandări și repere de bune practici oferite de Mariana Garștea, CEO Sixense România.
Viitorul arată bine în industria construcțiilor
Am discutat aplicat cum vedem potențialul pieței în care activăm, ce planuri de dezvoltare avem și cum anume analizăm legislația actuală a domeniului – într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Club Antreprenor.
3 idei importante:
DESPRE PREOCUPAREA PENTRU SIGURANȚA PROIECTELOR. Se spune adesea că suntem una dintre țările cu cei mai mulți proprietari. Pe lângă ideea în sine de a fi proprietari, cred că este extrem de important să luăm decizii cât mai informate și conștiente, deci să ne preocupe și calitatea locuințelor în care investim. Cu siguranță cu toții ne dorim să știm că imobilele în care locuim sau în care lucrăm sunt sigure și că nu ne vor crea probleme majore. Nu mai vorbesc despre rezistența la incidente majore, cum ar fi un posibil cutremur sau alte dezastre naturale. Tocmai din aceste motive, mi se pare absolut firesc să ne intereseze siguranța și să verificăm cu atenție cum este monitorizată sănătatea structurală a clădirii și ce se face în acest sens.
DESPRE STADIUL DE EVOLUȚIE A INDUSTRIEI. Având în vedere numărul de proiecte de construcții civile și de infrastructură care sunt în pregătire și care se lansează în această perioadă, viitorul arată bine. E nevoie însă de predictibilitate și stabilitate, care sunt extrem de dependente de contextul geo-politic. Având în vedere creșterea prețurilor, fără suportul statului va fi extrem de greu de gestionat această situație pentru toți cei implicați.
DESPRE PREOCUPĂRI CURENTE ALE INDUSTRIEI. Mă bucură preocuparea – și, ca efect direct, investiția – tot mai mare și în etapa de exploatare a unui proiect de construcții. Mă refer aici la interesul pentru mentenanța și întreținerea pe termen lung a clădirii, de multe ori implicând soluții digitale și tehnologii cu adevărat adaptate nivelului de dezvoltare al pieței în acest moment. Cred că acesta este un semnal bun, de însănătoșire pentru industria de construcții, care de multe ori era axată pe a închide cât mai multe șantiere și a da în exploatare cât mai multe clădiri, fără să se uite întotdeauna și la ce urmează dincolo de tăierea unei panglici sau de inaugurarea unui proiect.
Mai multe informații sintetizate de Mariana Garștea pentru Club Antreprenor, în interviul de aici.
Foto: Saad Salim pe Unsplash
📣 Premieră: Analiză despre importanța serviciilor de monitorizare structurală și geotehnică
Am demarat unul dintre cele mai ample demersuri ale noastre – o analiză despre cum percepe piața importanța serviciilor de monitorizare structurală și geotehnică, precum și digitalizarea acestora.
Dacă vrei să ne oferi opinia ta și ai 3 minute la dispoziție, te invităm să completezi chestionarul de aici.
*Rezultatele vor fi făcute publice în toamna acestui an. Îți mulțumim în avans pentru contribuție!
🚩 #SustainableInfrastructure cu Brândușa Pârlog
Sustenabilitatea înseamnă gândire pe termen lung, eficientizare și creare de valoare adăugată. Toate acestea se obțin astăzi și cu ajutorul tehnologiilor potrivite, integrate în proiectele de construcții, de la execuție până la exploatare.
Despre toate acestea ne-a vorbit Brândușa Pârlog, Managing Partner & Co-owner CADWARE Engineering, companie care oferă soluții software, consultanță și training în etapa de proiectare, pentru industria de construcții.
🎙 Sixense România: Cum ajută tehnologia la dezvoltarea de proiecte mai sustenabile de construcții, din punctul dvs. de vedere?
Brândușa Pârlog: În ultimii ani, acest subiect reprezintă o preocupare mare în industria construcțiilor. Potrivit autorităților, sectorul construcțiilor generează aproximativ o treime din totalul de deșeuri și are o contribuție de peste 10% din emisiile cu gaz de seră. În prezent, industria construcțiilor are un impact semnificativ asupra mediului, iar sustenabilitatea este un subiect ce ridică provocări și ar trebui să fie de interes în această perioadă.
În acest context, arhitecții și inginerii au provocarea de a crea clădiri cât mai prietenoase cu mediul, dar și care pot să fie reconfigurate atunci când se schimbă destinația, astfel încât acestea să nu mai fie demolate. Și dezvoltatorii de software pentru proiectare au înțeles această necesitate, astfel încât au dezvoltat soluții ce permit, încă din faza de concept, să se facă o analiză și o simulare pentru viitoare clădiri. În baza acestora, se pot lua cele mai bune decizii ce duc la economisirea de materiale și la reducerea timpului de execuție, iar apoi, în exploatare, la reducerea consumului de resurse neregenerabile, la minimizarea deșeurilor, respectiv la crearea unor medii sănătoase și productive.
Fiecare aspect al viitoarei construcții, inclusiv amplasarea, designul, materialele de construcție și sistemele utilizate pentru a derula operațiunile și întreține construcția ar trebui să fie alese pentru a fi cât mai durabile și eficiente din punct de vedere energetic.
🎙 Sixense România: Cât de deschisă vi se pare piața în raport cu utilizarea acestor noi tehnologii pentru sustenabilitatea proiectelor de construcții? Detaliați, vă rugăm.
Brândușa Pârlog: Din experiența noastră ca furnizor de soluții software și instruire, pot să spun că partea de sustenabilitate încă nu reprezintă un criteriu pentru achiziția unei anumite soluții software. Sperăm în viitor să avem astfel de cereri și să conștientizăm necesitatea acestui aspect în realizarea viitoarelor construcții.
🎙 Sixense România: În industria locală, încă se discută foarte mult despre integrarea BIM. Cum anume credeți că trebuie continuat demersul de digitalizare/ tehnologizare din etapa de proiectare și execuție – și în etapa de exploatare a unei construcții?
Brândușa Pârlog: În primul rând, trebuie să existe un cadru legislativ care să reglementeze implementarea procesului BIM, acesta fiind principalul obstacol în adopția BIM la nivel național. În prezent, sunt firme de proiectare care folosesc acest mod de lucru de câțiva ani și au înțeles avantajele aduse la nivel de companie, dar din păcate proiectele realizate în acest mod nu au continuitate către execuție și beneficiari.
După partea legislativă, principalele impedimente în adopția acestui mod de lucru sunt: lipsa cunoștințelor BIM ale beneficiarilor și ale firmelor de execuție, lipsa cererilor din partea beneficiarilor de predare a proiectelor în format BIM și lipsa resurselor umane calificate.
Până la adoptarea legislației, un pas important este realizarea de prezentări pentru popularizarea acestui mod de lucru către beneficiari și managerii de companii, dar și explicarea beneficiilor BIM și a avantajelor pe termen lung în ce privește exploatarea unei construcții, respectiv instruirea cât mai multor persoane din cadrul firmelor de proiectare și execuție.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
🔴 #SixenseAtEvents. Am fost și suntem prezenți la multe evenimente, dezbateri și discuții ale industriei. Ne-am văzut la Innoconstruct, eveniment organizat de TEC Cluster, unde Mariana Garștea a fost moderatorul unei mese rotunde despre beneficiile soluțiilor digitale pentru evoluția industriei de construcții. De asemenea, o ascultați din nou pe Mariana chiar astăzi, începând cu ora 10, la videoconferința EUROConstrucții, organizată de Agenda Construcțiilor, pe subiectul inovației și transformării digitale.
🔴 #SixensePartnerships. Ne bucurăm să fim oficial parte din Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), contribuind la modernizarea Capitalei și la dezvoltarea durabilă a acesteia.
🔴 #SixenseÎnMedia. Ne-am auzit în singurul podcast dedicat subiectului sustenabilității, Sustainable Living, unde Mariana Garștea a discutat cu Nicoleta Talpeș despre cum transformăm sustenabilitatea în realitate și în proiectele locale de construcții, cum ajută monitorizarea structurală și geotehnică, respectiv soluțiile digitale în acest sens. Discuția integrală este aici.