
Discover more from Smart Infrastructure by Sixense România
Lipsa forței de muncă, degradarea infrastructurii existente, investițiile PNRR. Ce e de făcut?
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #17. August 2022
Dilemele actuale ale industriei de construcții: forța de muncă, degradarea infrastructurii, investițiile PNRR. Digitalizarea – un răspuns posibil
Lipsa forței de muncă, starea de degradare avansată a infrastructurii de transport, investițiile PNRR pentru protejarea patrimoniului construit – sunt toate subiecte de care industria de construcții este preocupată în acest moment și pe care nu încetează să le dezbată.
Deși sunt din registre diferite, aceste provocări pot avea și o soluție comună: digitalizarea și deschiderea industriei față de adopția de noi tehnologii, care să eficientizeze procesele din jurul planificării, dezvoltării și întreținerii proiectelor.
🚩 3 idei importante:
PROVOCAREA #1. Disponibilitatea forței de muncă și apoi profesionalizarea acesteia rămân două preocupări importante: în acest context, cum facem să ne asigurăm totuși că avem cea mai bună productivitate și cel mai bun randament, cu resursele pe care le avem la dispoziție? Există soluții digitale pentru managementul șantierelor și al tuturor proceselor din jurul acestora: de la încărcat planuri sau fotografii până la inventarierea neconformităților din jurul etapei de execuție, digitalizarea ne ajută să creștem productivitatea, îmbunătățind procesul de comunicare, fluidizând folosirea cantității mari de informații și date din jurul unui șantier, facilitând colaborarea dintre toți actorii implicați în proiect.
PROVOCAREA #2. Avem o infrastructură de transport existentă care, în mare parte, își atinge durata de viață proiectată, în foarte multe cazuri din ce în ce mai șubredă, ce în mod clar trebuie reabilitată și supravegheată cu o mult mai mare atenție. Mai ales în momentul în care o construcție e degradată și nu mai e sigură, este absolut vital să ai un sistem de alarmare care să te avertizeze în cazurile de risc, până în momentul în care aduci infrastructura respectivă la un nivel de siguranță optim. Iar apoi este extrem de important să continui acest proces de monitorizare, pentru a verifica în mod constant că infrastructura rămâne sigură și stabilă din punct de vedere structural.
PROVOCAREA #3. A ști în orice moment starea patrimoniului construit și cum evoluează ea mi se pare semnul cel mai bun al unei preocupări și griji reale față de cum ne vor servi aceste clădiri și peste ani de zile sau chiar mai mult. Și aici există soluții digitale care optimizează practic toate operațiunile din etapa de exploatare și întreținere a proiectelor. Cu ajutorul Beyond Asset, Beneficiarii/ dezvoltatorii/ factorii de decizie știu în orice moment ce se întâmplă cu proiectul lor, au acces la date pe baza cărora iau decizii informate, gestionează totul într-un singur loc, inclusiv planifică și optimizează costurile de întreținere legate de proiectele lor.
Mai multe despre beneficiile digitalizării pentru fiecare dintre provocările amintite mai sus - în interviul cu Mariana Garștea, CEO Sixense România, din Profit.ro.
„Avem nevoie de reacţii imediate, dacă există riscul de prăbuşire a podurilor”
Din ce în ce mai des suntem bombardaţi de ştiri legate de poduri care stau să se prăbuşească, o infrastructură în general şubredă şi care cedează. Ce se poate face şi cum ar trebui să acţionăm? Iată care sunt recomandările specialistului pentru situaţia degradată în care se află o parte din infrastructura deja existentă de la noi, dedicată transportului.
🚩 3 idei importante:
CAUZA PROBLEMEI & CONTEXT. Cum s-a ajuns la situații dramatice ca cele ale podului din județul Neamț sau de peste râul Timiș? Pe de o parte, avem de-a face cu o infrastructură de transport existentă care-şi atinge durata pentru care a fost proiectată şi care, în lipsa unui program de mentenanţă şi întreţinere adaptat nivelului de siguranţă şi performanţă necesar unor astfel de structuri, cedează în timpul exploatării. Nivelul de risc creşte, viteza de degradare a structurii creşte şi ea în consecinţă. Pe de altă parte, ceva ce nu putem ignora este şi legislaţia naţională de referinţă care reglementează lucrările de urmărire a comportării în timpul exploatării a infrastructurii de transport. Este responsabilitatea legală a autorităţilor gestionare de infrastructură de transport să utilizeze acest instrument de control şi monitorizare a riscurilor structurale şi geotehnice, astfel încât nivelul de siguranţă în exploatare să fie optim.
SOLUȚII IMEDIATE. Ar trebui să luăm măsuri imediate şi să monitorizăm structurile cu grad de risc ridicat cât mai rapid. Mai ales în momentul în care o construcţie e degradată şi nu mai e sigură, este absolut vital să ai un sistem de alarmare care să te avertizeze în cazurile de risc, până în momentul în care aduci infrastructura respectivă la un nivel de siguranţă optim. Iar apoi este extrem de important să continui acest proces de monitorizare, pentru a verifica în mod constant că infrastructura rămâne sigură şi stabilă din punct de vedere structural. Avem nevoie de reacţii imediate, dacă există riscul de prăbuşire, deci tot acest proces trebuie integrat cu soluții digitale.
MODALITĂȚI DE COLABORARE. Este nevoie de un parteneriat public-privat mai strâns, ca să putem aduce acest gen de know-how şi, ca atare, de eficientizare, performanţă şi calitate – şi în proiectele care au cea mai mare nevoie de ea în acest moment: infrastructura de transport. Nu vorbim despre integrarea tehnologiei de dragul tehnologiei şi nici de lucruri complicate, ci de un nivel de dezvoltare necesar, ca să nu mai fim expuşi inutil unor pericole ce atrag după ele pagube enorme, unele imposibil de recuperat.
Mai multe despre recomandări de bune practici puteți citi în următorul interviu pentru News.ro.
#ExplainedBySixense. O campanie video pentru conștientizarea rolului monitorizării structurale și geotehnice în proiectele de construcții. Episodul 3
Știm că subiectul monitorizării structurale și geotehnice poate să pară uneori complicat și foarte ramificat. De aceea, ne-am propus să vorbim cât mai aplicat despre el, să arătăm cum se fac lucrurile, să ne implicăm în corectarea practicilor uneori viciate ale industriei, în loc să stăm deoparte.
În al treilea episod al seriei noastre video #ExplainedBySixense, Directorul nostru general, Mariana Garștea, vine cu o serie de bune practici de care marii gestionari de patrimoniu – clădiri de birouri, cât și rezidențiale – să țină cont încă de la începutul proiectului.
Mai multe repere de bune practici, în clipul următor. Urmărește-l aici.
#ExplainedBySixense este o campanie inițiată de Sixense România și APMGS (Asociația pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală), pentru conștientizarea rolului monitorizării structurale și geotehnice în siguranța mediului construit local, cu explicații, recomandări și repere de bune practici oferite de Mariana Garștea, CEO Sixense România.
#SustainableInfrastructure cu Cristian Năstase, Concept Structure
Astăzi invitatul nostru la dialogurile despre sustenabilitatea patrimoniului construit este Cristian Năstase, Founding Partner Concept Structure, companie de proiectare structurală.
Cristian ne-a vorbit despre cum se reflectă sustenabilitatea în procesele interne, dar și cum se traduce ea în beneficii pentru clienții biroului de proiectare pe care îl conduce.
🎙 Sixense România: Cum poate în mod direct activitatea de proiectare să contribuie la a genera proiecte mai sustenabile? Dă-ne câteva exemple din cum faceți și gândiți voi lucrurile, te rugăm.
Cristian Năstase: Dacă plecăm de la definiția sustenabilității – și anume: „calitate a unei activități de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare” –, ar trebui să regăsim în procesele de proiectare curentă o serie de proceduri clare și simplificate, care conduc către diminuarea resurselor necesare în evoluția de la simpla idee de business până la întreaga durată de viață a edificiului construit.
Pentru noi, acest lucru se reflectă în mai multe aspecte: de la digitalizarea companiei până la servicii integrate BIM, lucru la distanță, folosirea principiilor value engineering, respectiv posibilitatea readaptării unei clădiri pe parcursul duratei de viață și integrarea în conceptul structural a unor materiale de ultimă generație, create special pentru a se adapta noilor cerințe de dezvoltare a clădirilor verzi.
🎙 Sixense România: Deseori, sustenabilitatea pare încă un concept care sună bine, dar aplicabilitatea lui nu este întotdeauna corect înțeleasă. Ce rezultate și beneficii concrete poate aduce sustenabilitatea pentru factorii-cheie care iau decizii referitoare la mediul construit?
Cristian Năstase: Dacă mă raportez la câteva dintre lucrurile pe care le-am menționat deja, beneficiile sunt evidente. De exemplu, în cazul serviciilor BIM, diminuăm pierderile la nivel global ale proiectului de construcții în care suntem implicați. De asemenea, cu cât ne asigurăm că toate echipele de lucru – arhitecți, instalatori, ingineri structuriști se integrează cu echipele desemnate ale AG –, cu atât aceste beneficii cresc și fac ca BIM să-și demonstreze utilitatea.
De asemenea, proiectarea bazată pe procesul de value engineering este una dintre cele mai importante caracteristici care duce către proiecte sustenabile din punct de vedere al proiectării structurale. Prin value engineering, se asigură o eficiență maximală a resurselor esențiale ce definesc o structură, beton armătură cofraj, prin adoptarea unor măsuri inovative în procesul de proiectare, odată cu respectarea codurilor în vigoare.
Mai mult, prin proiectarea ingenioasă la nivel de concept structural, avem oricând posibilitatea – cu minime intruziuni tehnice – de a readapta o clădire civilă sau industrială. Readaptarea devine necesară prin spectrul duratei de viață, o clădire aflându-se mereu sub influența atât a activităților, cât și preferințelor umanității, care este într-o continuă schimbare.
Iar în ceea ce privește integrarea de materiale de ultimă generație, pentru prima dată în România, în parteneriat cu Holcim România, am introdus în procesul de proiectare betonul de clasă superioară C60/75, obținând astfel secțiuni reduse ale elementelor structurale, consum mai mic al materialelor, respectiv o durabilitate îmbunătățită la nivelul global al structurii de rezistență.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București, Tunelele Daneș și Sighișoara, Linia de metrou 4 București, Pod nou Agigea, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
🚩 Pe 19 septembrie, organizăm, împreună cu Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC), un webinar la nivel înalt, pe tema rezilienței pentru proiecte de infrastructură și din domeniul energiei. Mai mulți experți din grup, membri RESALLIENCE by Sixense, vor veni cu bune practici și recomandări concrete. Detalii aici.
🚩 Am anunțat monitorizarea unui proiect critic de infrastructură de transport de la noi, Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva. Detalii aici.
🚩 Am continuat inițiativele pe care le desfășurăm sub APMGS (Asociația pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală). Detalii aici.