Ghid de bune practici pentru monitorizarea geotehnică și structurală a infrastructurii subterane urbane
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #20. Noiembrie 2022
„Execuția proiectelor de metrou este complexă și riscurile sunt pe măsură. Erorile nu sunt admise”
Proiecte semnificative de metrou demarează în București și Cluj. Ce știm însă despre natura unor astfel de lucrări complexe, dar și despre riscurile pe care le comportă ele? Cum trebuie monitorizate și ce fel de soluții trebuie avute în vedere în acest sens?
Iată un punct de vedere despre riscurile și soluțiile de luat în considerare pentru sănătatea structurală, atunci când vorbim despre dezvoltarea, dar și întreținerea infrastructurii subterane de metrou.
📌3 idei importante:
Vorbim despre proiecte care necesită un grad foarte mare de pregătire și o înțelegere foarte bună a ceea ce înseamnă efectele și riscurile pe care le comportă astfel de lucrări. Riscurile construcției unei linii de metrou sunt legate cel mai frecvent de cât de bine înțelegem condițiile geotehnice, starea tehnică a construcțiilor învecinate din zona de influență, de comportarea și/ sau reacțiile care vor apărea în timpul construcției tunelului și, bineînțeles, de soluțiile de proiectare și metodele de execuție.
Unul dintre aspectele foarte importante care trebuie luat în considerare este contractarea directă a acestor lucrări de către autoritatea publică, un lucru care nu se întâmplă întotdeauna ca atare și care permite, pe cale de consecință, strecurarea multor practici viciate și, în final, deloc folositoare proiectului în sine. Autoritatea publică este cea care trebuie să-și asigure accesul la informații rapid, direct, transparent și să aibă la dispoziție întotdeauna cele mai bune instrumente pentru validarea ipotezelor de proiectare, verificarea calității execuției lucrărilor și, cel mai important, pentru protejarea construcțiilor din zona de influență.
Este absolut vital să se ia în considerare implementarea unui sistem de monitorizare structurală și geotehnică automatizat, real-time, pe toată durata lucrărilor de execuție. De ce? Riscurile sunt foarte mari, impactul poate fi puternic pentru cei din zona direct afectată în caz de diverse incidente. Este nevoie de informații în timp real, astfel încât să se poată interveni și evita incidente cu pagube materiale sau accidente mai grave, care să ducă la clădiri evacuate etc.
Mai multe informații și bune practici de luat în calcul – găsiți în interviul de aici, pentru Știrile PRO TV.
🚩VIDEO. Soluțiile digitale pentru sănătatea structurală a infrastructurii de transport
📍În cadrul celui mai recent eveniment ROPAT (Reuniunea Operatorilor, Producătorilor și Autorităților din Transportul Public), Mariana Garștea, CEO Sixense România, a discutat despre ce soluții au la dispoziție autoritățile publice pentru a se asigura că proiectele de infrastructură de transport sunt sigure, performante și eficiente. Vedeți întreaga dezbatere, alături de reprezentanți-cheie ai proiectelor de infrastructură locală, în înregistrarea video de aici.
📍Am dus discuția despre soluțiile digitale necesare pentru mediul construit și despre impactul lor asupra sănătății structurale – în emisiunea „Legile Afacerii” de la PROFIT TV. Puteți vedea discuția în materialul video de aici.
🚩#ExplainedBySixense, episodul 6. Soluții digitale pentru monitorizarea structurală pe termen lung. #BeyondAsset
Ultimul episod din seria noastră video, #ExplainedBySixense, tratează subiectul soluțiilor digitale pentru sănătatea structurală pe termen lung a mediului construit.
Mariana Garștea explică mai multe despre cum funcționează acestea, ce beneficii au și cum pot fi folosite, cu un studiu de caz concret, aplicat și în proiectele locale de construcții.
Urmărește întregul video – aici.
#ExplainedBySixense este o campanie pentru conștientizarea rolului monitorizării structurale și geotehnice pentru siguranța mediului construit local, cu explicații, recomandări și repere de bune practici oferite de Mariana Garștea, CEO Sixense România și Președinte al Asociației Profesionale pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală (APMGS).
Transformarea digitală a infrastructurii de transport. Cât mai avem până la această realitate și ce beneficii ne aduce ea?
Siguranța și performanța infrastructurii de transport: o realitate pe care ne-o dorim cu toții, dar cum anume putem ajunge la ea? Sunt planurile actuale ale autorităților și cadrul legislativ existent suficiente în acest sens?
Explicăm mai multe despre aplicabilitatea soluțiilor digitale pe piața din România, cum arată ele, ce beneficii au și cum putem ajunge la transformarea digitală a infrastructurii, pornind chiar de la monitorizarea acesteia.
📌3 idei importante:
Infrastructura de transport îmbătrânește și se deteriorează ca urmare a degradării materialelor, dar și a problemelor specifice de mediu, a supraîncărcării, a factorilor operaționali, a schemelor inadecvate de întreținere și inspecție, printre altele. Deteriorarea infrastructurii este o problemă la nivel mondial și în special în România, unde o parte semnificativă a infrastructurii civile se apropie sau chiar a depășit durata de viață pentru care a fost inițial proiectată. Pentru infrastructura existentă, este critic să se cunoască durata de viață rămasă, raportat la nivelul de siguranță necesar și, mai important, care sunt vulnerabilitățile structurii, fie ea pod, secțiune de autostradă și nu numai.
Ne întrebăm în permanență acest lucru: de ce avansăm atât de lent în direcția digitalizării infrastructurii de transport și cu atât mai lent în direcția transformării digitale în general? De ce vedem încă destul de multă reticență? Dat fiind că motivele pentru care digitalizarea este în folosul tuturor – sunt extrem de clare: eficientizarea proiectelor de infrastructură, modelarea sofisticată a traficului, economisind timp și bani, reducerea emisiilor de carbon și creșterea rezilienței, în contextul schimbărilor climatice.
Pentru ca aceste schimbări să se întâmple însă, avem nevoie și de cadrul legal, de o infuzie de inovație în mediul public, iar toate acestea nu pot să aibă loc fără o strategie națională. Nu este suficient să avem skilling, re-skilling, reselling, Internet de mare viteză sau servicii publice digitalizate. Transformarea digitală a infrastructurii de transport are nevoie de o strategie digitală și de un plan de implementare, care să ia în considerare de la bun început și un anumit nivel de standardizare și interoperabilitate.
Mai multe veți putea citi în următoarea ediție a Revistei Smart City.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București, Tunelele Daneș și Sighișoara, Linia de metrou 4 București, Pod nou Agigea, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
📌#SixenseKnowHow. Suntem în permanentă colaborare cu colegii noștri de la Sixense Group. Ne bucurăm să-i aducem constant în România, fie în vizite de lucru, fie ca speakeri la evenimentele industriei. Cu ei împărtășim bune practici și ne calibrăm la peisajul local, pentru a veni mai bine în întâmpinarea nevoilor clienților noștri.
📌#SixenseContribution. Modul în care lucrăm și felul în care înțelegem să ne comportăm ca niște parteneri – sunt la fel de importante în industria noastră, ca rezultatele foarte bune pe care le obținem în final. Din această credință, le-am reamintit clienților noștri că împreună facem o echipă foarte bună și le-am oferit kit-ul Sixense, pentru a le comunica faptul că le suntem aproape pe toată durata de viață a proiectului lor. Detalii aici.
📌#SixenseInitiative. Suntem membri fondatori în Asociația Profesională de Monitorizare Geotehnică și Structurală. APMGS există pentru că este nevoie de o aliniere la standardele naționale și internaționale în vigoare, dar și pentru a conștientiza efectele pe care realizarea deficitară sau lipsa activității de monitorizare le are asupra siguranței proiectelor și a comunității deopotrivă. Detalii despre cele mai recente inițiative, demersuri și măsuri concrete luate prin APMGS – găsiți aici.