Digitalizarea: de la proiectare și execuție până la etapa de exploatare
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #19. Octombrie 2022
„Ar trebui să nu putem demara un proiect de infrastructură, dacă nu știm din start cât va costa exploatarea acestuia”
Intens dezbătut, nivelul de digitalizare a industriei construcțiilor rămâne încă un subiect sensibil. În vreme ce sectorul privat a prins avânt în acest sens, ce se întâmplă cu investițiile din proiectele publice?
Cum anume este introdusă digitalizarea și în proiectele de infrastructură? Cum susținem integrarea unor soluții cum ar fi BIM – și în etapa de exploatare a construcțiilor?
📍3 idei importante:
Atragem atenția asupra unui singur lucru: este un semnal foarte bun că se vorbește despre BIM și în proiectele publice, cu scopul de a eficientiza procesul de documentare, proiectare, autorizare și execuție a unui proiect. Este la fel de important să nu pierdem din vedere ce se întâmplă cu proiectul și ulterior, în perioada de exploatare.
Nu ar trebui să existe o ruptură între cele două etape – execuție și exploatare –, din punct de vedere al digitalizării, ci ar trebui să ne uităm la întregul sistem: la ce se întâmplă cu toată perioada de viață a unui proiect, la întreținerea acestuia pe termen lung și la monitorizarea performanței și siguranței lui pe tot parcursul perioadei de utilizare. Altfel, rupem de la jumătate o muncă bună, ce ar putea și ar trebui să fie continuată cu o preocupare majoră față de sănătatea structurală a proiectului.
Dacă vorbim foarte concret despre perioada de exploatare pentru un proiect de transport, de exemplu, vorbim despre digitalizarea proceselor de asset management și monitorizare structurală și geotehnică. Ce înseamnă acest lucru de fapt? Că datele pe care le extragem din teren pot fi accesate printr-un software foarte ușor de utilizat, că vedem totul în timp real și nu mai e nevoie să așteptăm zile sau chiar săptămâni întregi după rapoarte. De asemenea, există avertizări în timp real dacă structura este amenințată sau daca structura nu mai este in parametrii setați de performanță și siguranță, un lucru absolut vital când vorbim despre proiecte critice, a căror funcționare nesatisfăcătoare sau în afara normelor de calitate – poate să destabilizeze o întreagă comunitate.
Citește despre câteva exemple și repere de bune practici în materialul din Arena Construcțiilor, aici.
„Avem nevoie de date corecte în monitorizare. Sunt prea multe cazuri clare cu alunecări de teren, iar raportul de monitorizare arată că e totul în regulă”
Calitatea, „cartoful fierbinte” din orice discuție despre proiectele de construcții locale. Dar ce înseamnă ea? Cum anume poate fi asigurată? Ce fel de soluții de control au Beneficiarii la dispoziție?
Monitorizarea geotehnică și structurală este una dintre ele. Însă și această activitate trebuie realizată corect, pentru a da rezultatele dorite și pentru a fi o investiție care aduce valoare.
📍3 idei importante:
Am observat de-a lungul timpului că modul în care este folosită monitorizarea geotehnică și structurală și, ca atare, privită ca importanță într-un proiect de construcții – poate fi dăunător scopului în sine al acestei activități. Dincolo de a bifa și acest capitol – fără să ne mai intereseze calitatea și corectitudinea datelor, modul în care sunt ele folosite ulterior, felul în care se iau decizii pe baza și cu ajutorul acestora –, cred că este mult mai util să înțelegem cum ne ajută monitorizarea să gestionăm eficient riscurile.
În activitatea de monitorizare structurală și geotehnică, nu ar trebui să fie loc de „merge și-așa”, pentru că datele și interpretarea lor ne pot conduce spre decizii greșite și costisitoare, spre ipoteze care afectează sănătatea structurală a unor proiecte ce trebuie să funcționeze și să reziste pe parcursul a multe generații următoare. Este multă responsabilitate la mijloc, responsabilitate pentru care se poate plăti scump, în cazul în care ceva este făcut după ureche sau fără expertiza necesară.
Nu este de mirare că o analiză incorectă, ce nu aduce rezultatele de care Beneficiarul sau proiectantul are realmente nevoie, duce la frustrare ulterioară, la ideea că monitorizarea a fost o investiție inutilă sau la mai multă confuzie legată de scopul acestei activități. Avem „n” cazuri povestite de Beneficiari când era vizibil că există o alunecare de teren, însă rapoartele de monitorizare arătau că totul este în regulă. Din păcate, am fost deseori martorii unor situații în care calitatea felului în care au fost executate instrumentarea și monitorizarea era cel mult mediocră, iar asta nu are cum să provoace decât mai multă neîncredere în rândul factorilor de decizie.
Mai multe despre ce înseamnă o monitorizare structurală și geotehnică realizată corect și cum ajută ea, în numărul următor din Revista Construcțiilor, într-un interviu cu Mariana Garștea, CEO Sixense România.
#ExplainedBySixense, episodul 5. Noile cerințe referitoare la sănătatea structurală a proiectelor de infrastructură
Care sunt noile cerințe importante referitoare la sănătatea structurală a infrastructurii de transport? Ce anume este nevoie să știe autoritățile gestionare de patrimoniu și toți factorii de decizie implicați în dezvoltarea, respectiv întreținerea acestui tip de proiecte?
Mariana Garștea, Director General Sixense România și Președinte APMGS, explică cum anume trebuie tratat subiectul rezilienței climatice în strânsă legătură cu infrastructura de transport locală.
Vă invităm să vizionați clipul la linkul de aici.
#ExplainedBySixense este o campanie pentru conștientizarea rolului monitorizării structurale și geotehnice pentru siguranța mediului construit local, cu explicații, recomandări și repere de bune practici oferite de Mariana Garștea, CEO Sixense România.
Demersuri ale primei asociații profesionale în domeniul monitorizării structurale și geotehnice
Ca parte din Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală (APMGS), facem pași înainte pentru profesionalizarea industriei, alături de toți actorii co-interesați.
În cadrul proiectelor publice de infrastructură și construcții civile, evaluarea tehnică și financiară a lucrărilor de monitorizare structurală și geotehnică este superficial executată și, de cele mai multe ori, se ajunge în faza de execuție și exploatare fără un buget corespunzător necesar, care să răspundă nevoilor reale ale proiectului. Consecințele le cunoaștem și le vedem cu toții.
Care ar fi soluțiile și ce ne propunem să facem?
📍3 puncte-cheie:
APMGS va lansa un ghid de bune practici pe care îl va pune la dispoziția beneficiarilor, astfel încât aceștia să poată beneficia de soluţii concrete pe care să le aibă în vedere în analiza proiectelor;
APMGS va transmite instituțiilor publice direct implicate în dezvoltarea obiectivelor de investiții, dar şi către comisiile parlamentare de specialitate o propunere de modificare legislativă a HG 907 din 29 noiembrie 2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice ;
APMGS va căuta sprijin și colaborare cu alte asociații profesionale din domenii complementare.
Mai multe citiți aici. Vă puteți alătura acestui demers, ca parte din APMGS.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București, Tunelele Daneș și Sighișoara, Linia de metrou 4 București, Pod nou Agigea, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
📌 #SixenseProjects. Ne-am bucurat să anunțăm că suntem partenerul de monitorizare structurală în exploatare pentru construcțiile din portofoliul comun Ceetrus&Auchan. De asemenea, am anunțat recent și testarea statică și dinamică a podului de peste Someș, pentru Primăria Ulmeni.
📌 #SixenseKnowHow. Ne-am văzut la seminarul aniversar organizat de ALLBIM NET, unde colegul nostru de la Sixense Group, Adil Chababi, a susținut o prezentare despre continuitatea BIM pe toată durata de viață a unui proiect, cu aplicabilitate în menținerea sănătății structurale pe termen lung a acestuia.
📌 #SixenseÎnMedia. Mariana Garștea, CEO Sixense România, a intrat într-un dialog despre digitalizare în industria de construcții și despre beneficiile soluțiilor digitale pe care le implementăm în proiectele de infrastructură locale – pentru emisiunea „Legile Afacerii”, de la PROFIT TV. Mai multe aici.
📌 #SixenseAtEvents. Urmează o toamnă plină. Ne vedem la următoarele evenimente, ca speakeri și participanți: Reuniunea Operatorilor, Producătorilor și Autorităților din Transportul Public (ROPAT, 27 și 28 octombrie), International Seminar – Geotehnical Engineering Solutions for a Sustainable World (9 și 10 noiembrie, Cluj-Napoca), Euro-Atlantic Resilience Forum (15 și 16 noiembrie) și Real Estate Forum (17 noiembrie, Ploiești).