
Discover more from Smart Infrastructure by Sixense România
Bugetele pentru monitorizare structurală și geotehnică din proiectele de infrastructură
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #24. Martie 2023
„Multe proiecte de infrastructură au lucrările de monitorizare structurală și geotehnică necesare sub-bugetate sau care lipsesc complet”
Cu o preocupare extraordinară față de inovație și față de durata de viață a patrimoniului construit, Mariana Garștea, CEO Sixense România, a explicat mai multe despre domeniul său de activitate, echipa pe care o conduce, proiectele în care sunt implicați și cum anume integrează soluții digitale de ultimă generație într-o industrie mai degrabă tradiționalistă și, pe alocuri, chiar conservatoare.
📌 3 idei importante:
Din păcate, vedem în continuare multe proiecte care nu doar că nu ajung să beneficieze de pe urma soluțiilor cu adevărat moderne și performante de monitorizare structurală și geotehnică, ci care au aceste lucrări sub-bugetate sau care lipsesc complet. Atrag atenția și asupra responsabilității pe care o are autoritatea gestionară a infrastructurii față de siguranța structurală a acesteia. Este esențial ca serviciile de monitorizare să fie contractate separat și controlate direct de către Beneficiar/ Autoritate, pentru a asigura calitatea acestora. Dat fiind că vorbim despre o responsabilitate și despre o răspundere uriașe până la urmă – nu doar ca investiții, ci și ca potențiale pericole –, este critic ca Autoritatea să contracteze un program de monitorizare în execuție și exploatare sau să fie implicată activ în selecția specialiștilor care le derulează.
Este nevoie să cunoaștem și să aplicăm reglementările în vigoare. Ele ne indică toate lucrurile pe care le avem de făcut, așa cum ar trebui ele făcute. Mă refer aici la normativul P130/1999, respectiv la noul CATUC (Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor) – care ne spun cum anume trebuie planificate lucrările de urmărire a comportării construcțiilor în timp, când, de ce și în grija cui cad ele.
Cum ne servim clienții este un lucru foarte important pentru noi, dat fiind că noi nu suntem doar executanți, ci parteneri și consultanți pentru cei alături de care lucrăm. Și suntem și primii care se sesizează pentru a proteja investiția și asset-ul, lucrând cu date critice și înțelegându-ne rolul strategic. Uneori, cum bine spune un coleg al meu, suntem ca la camera de gardă, ca timpi de reacție, înțelegere și intervenție, atunci când este nevoie de noi.
Interviul complet cu Mariana Garștea este de găsit pe Club Antreprenor, aici.
Monitorizarea geotehnică și structurală în proiectele Smart City
Mariana Garștea, CEO Sixense România, a fost invitata lui Eduard Dumitrascu, Președintele Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, la seria de webinarii ARSC dedicate industriei construcțiilor.
Vă invităm să urmăriți dialogul și explicațiile despre: cum se face corect urmărirea construcțiilor în timp, provocări și schimbări de care este nevoie pentru a avea un mediu construit mai sănătos structural, ce soluții inovatoare există pentru a digitaliza activitatea de monitorizare geotehnică și structurală.
📌 Webinarul complet – aici.
„Prin monitorizare structurală și geotehnică, validezi în primul rând ipotezele de proiectare și te racordezi la realitatea din teren”
În episodul următor al podcastului #Constructiv, realizat de către Fundația UTCB, aflați despre cum decurge un proces de urmărire a construcțiilor în timp, ce comportamente și practici trebuie corectate și schimbate în acest proces, dar și cum anume aduce plus valoare activitatea de monitorizare structurală și geotehnică.
📌 Episodul complet, în care invitată la dialog este Mariana Garștea, Director General Sixense România, este aici.
🚩#SafeInfrastructure by APMGS cu Vlad Vameșu, Președinte A.R.C.A.
Seria de dialoguri inițiată de Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală (APMGS) continuă cu domnul Vlad Vameșu, Președinte A.R.C.A. (Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi). Domnul Vameșu a explicat mai multe despre cum vede siguranța rutieră, ce rol are o întreținere realizată corect a infrastructurii de transport, dar și care sunt provocările care blochează în general acest demers.
În calitate de membri fondatori ai APMGS, redăm în continuare integral bunele practici și opiniile obținute.
💬 APMGS: Cum vedeți în acest moment infrastructura de transport a României, dacă ne referim la siguranța rutieră a acesteia, sub aspectul sănătății ei structurale? Ce credeți că trebuie îmbunătățit?
Una dintre problemele de bază este lipsa de resurse financiare suficiente. Există proiecte derulate în zone care sunt traversate de alunecări, documentate istoric. Realitatea este că nu sunt bugete suficiente pentru ca acea zonă să fie gestionată prin cea mai bună variantă posibilă. Sunt proiecte care presupun construirea unui drum pe o zonă de deal pe care se știe că există o alunecare. Soluția corectă ar fi construirea unui viaduct. Dar un astfel de viaduct ar costa mai mult decât bugetul alocat întregului drum. Astfel, beneficiarii preferă a doua cea mai bună soluție, care va genera probleme în timp. Multe studii geotehnice sunt vechi, iar acest aspect este neglijat.
O altă problemă este ușurința cu care se dau la pachet proiectarea și execuția. Sunt zone mai sensibile, în care ar fi bine ca responsabilitatea proiectului să și-o asume beneficiarul, pe baza unei soluții alese în urma unui studiu geotehnic profesionist. De multe ori, studiul geotehnic e bun, iar soluția nu ține cont de acest studiu, pentru că nu s-ar încadra în buget.
Podurile mai vechi de 20 de ani ar trebui expertizate de către administratori, printr-un program masiv de evaluare și diagnosticare din punct de vedere structural. Probabil că rezultatele vor arăta că unele poduri au nevoie de investiții rapide.
💬 APMGS: Dacă ne referim strict la etapa de exploatare, ce acțiuni ar trebui luate pentru a nu ne mai confrunta cu situații de poduri prăbușite sau autostrăzi afectate de alunecări de teren?
În România a existat mereu o problemă cu lucrările de mentenanță, care trebuie făcută ca la carte. Mentenanța este tratată superficial și asta se vede. Ajungem din nou la bani, pentru că focusul este pe dezvoltarea infrastructurii noi. În Europa de Vest, nu sunt multe autostrăzi construite în ultimii ani, dar cele vechi sunt întreținute corespunzător. Este nevoie de progrese, inclusiv pentru semnalizarea verticală și orizontală, care face parte din elementele de siguranță rutieră.
💬 APMGS: Ce rol credeți că are digitalizarea în raport cu creșterea nivelului de siguranță rutieră și sănătate structurală a infrastructurii de transport?
Sistemele de comunicare prin panotaje digitale țin de siguranța rutieră și sunt puțin folosite în România. De asemenea, este importantă folosirea de senzori pentru monitorizarea mișcărilor podurilor, pe baza unei evaluări a admistratorilor.
💬 APMGS: Care sunt, din punctul dvs. de vedere, riscurile cele mai mari la care este supusă infrastructura de transport în acest moment? Care sunt soluțiile pentru ele?
Însăși lipsa autostrăzilor este o problemă de siguranță a circulației. Drumurile naționale foarte aglomerate, cum ar fi DN 2, duc lipsa unor elemente de siguranță precum parapeții de separare a benzilor. O posibilă soluție ar fi instalarea separatoarelor de sens acolo unde este posibil.
💬 APMGS: Cum evaluați deschiderea factorilor de decizie și a autorităților gestionare de infrastructură în ceea ce privește creșterea nivelului de siguranță și sănătate structurală a infrastructurii? Este aceasta o prioritate, din ce observați?
Trebuie făcuți pași importanți. În condițiile unei infrastructuri precare, fiecare autoritate se concentrează pe dezvoltarea infrastructurii noi, mai degrabă decât pe mentenanța și creșterea siguranței pe infrastructura veche. Aici este o muncă în sine, trebuie făcute eforturi astfel încât fiecare autoritate să își monitorizeze zonele sensibile – zone în care sunt accidente rutiere sau zone predispuse la alunecări de teren. Fiecare gestionar al unei anumite bucăți de infrastructură își cunoaște problemele sau ar trebui să le cunoască. În general, sunt predictibile, un deal nu cade dintr-o dată.
În zonele în care este nevoie de o lucrare structurală, de multe ori avem parte de lucrări superficiale. Lucrările de reparații repetate la interval de câțiva ani ne duc într-o zonă ilogică din punct de vedere economic. Dacă s-ar rezolva problema punctual, de exemplu prin construirea unui pod, s-ar elimina problema pe termen lung. Aici ne întoarcem la problema lipsei de bani, deci trebuie realizată o prioritizare inteligentă.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 12 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București, Tunelele Daneș și Sighișoara, Linia de metrou 4 București, Pod nou Agigea, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Pod Ulmeni, Neo Floreasca Lake, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C ș.a.
Suntem, de asemenea, membri fondatori ai Asociației Profesionale de Monitorizare Geotehnică și Structurală (APMGS).
🚩Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
📌 #SixenseAwards. Am primit Premiul pentru cel mai inovator proiect de monitorizare automatizată a infrastructurii de transport, în cadrul Galei Club Antreprenor (ediția a X-a). Suntem foarte mândri să ridicăm standardele și să dăm un reper de bune practici pentru monitorizarea prin soluții digitale a Lotului 3 Autostrada Lugoj-Deva.
📌 #SixenseNews. Avem capacitatea să deservim proiecte în toate regiunile importante ale țării, prin prezență și reprezentanți locali. Am anunțat acest lucru recent în Ziarul de Cluj, aici.
📌 #SixenseProjects. Suntem implicați în numeroase proiecte în acest moment, iar One Floreasca Towers (One United Properties) este unul dintre cele pe care le monitorizăm geotehnic în execuție. Detalii aici.