Apel către autoritățile publice: infrastructura de transport este vulnerabilă în fața șocurilor climatice
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #13. Aprilie 2022
Apel către autoritățile publice pentru pregătirea infrastructurii de transport a României în fața șocurilor climatice
Prin natura a ceea ce facem la Sixense România, suntem implicați în multe licitații publice pentru proiecte complexe de infrastructură. Suntem la curent cu felul în care arată caietele de sarcini, cu cerințele noi, cu orice modificări de procedură ce intervin și putem conecta aceste informații la standardele de calitate și bunele practici internaționale în vigoare.
Am vrea să ne oprim acum asupra unui subiect particular, recent intrat mai puternic și la noi pe agenda publică: cel al rezilienței infrastructurii la schimbările climatice. Din păcate, acest subiect este trecut la „și altele” și este absolut clar că nu îi este înțeleasă importanța, iar asta se reflectă în cerințele – uneori confuze, alteori incomplete – care-l însoțesc.
În acest sens, iată o serie de recomandări de bune practici foarte concrete, care să fie utile autorităților contractante și tuturor factorilor de decizie ce au nevoie de studii și analize serioase și profesioniste în acest sens.
3 idei importante:
Studiul de reziliență trebuie să-l preceadă chiar și pe cel de prefezabilitate, având în vedere scopul extrem de clar al acestuia – de identificare a vulnerabilităților, cu măsuri și recomandări de adaptare a infrastructurii la noua realitate.
Atenție la calitatea acestui studiu. Evaluarea reală a ceea ce se întâmplă cu infrastructura nu se face prin încă un studiu bifat și atât. Vorbim despre informații cu miză pe termen lung, deci este nevoie de expertiză la cel mai înalt nivel.
Miza este, de fapt, realizarea unei strategii de reziliență a infrastructurii de transport. Așadar, livrabilele sunt mult mai nuanțate și extrem de specializate. De exemplu, este nevoie de: o analiză a vulnerabilităților infrastructurii de transport, fie că vorbim despre infrastructura existentă sau care urmează să fie construită (inclusiv maparea dezastrelor și a riscurilor ce pot să afecteze infrastructura, ca urmare a vulnerabilităților identificate); o comparație cu alte studii de caz relevante și lecțiile pe care le putem extrage de aici, împreună cu recomandări pentru îmbunătățirea rezilienței în ce privește principiile și standardele de proiectare; o diagnoză a riscurilor și a vulnerabilităților, în relație cu planurile de dezvoltare ale infrastructurii, dar și recomandări pentru managementul digital al acestor procese; indicatori financiari pentru stabilirea investițiilor necesare adaptării infrastructurii de transport, plan de monitorizare a riscurilor și a vulnerabilităților identificate; și, nu în ultimul rând, transferul de know-how către autorități și factori-cheie implicați în gestionarea infrastructurii pe termen lung.
🚩 La Sixense România, suntem pregătiți să livrăm acest know-how, cu ajutorul unui instrument digital numit Resallience, prin care oferim informații critice cu privire la vulnerabilitățile proiectelor de infrastructură și care ne permite să anticipăm orice evenimente externe sau șocuri climatice care ar putea afecta asset-urile. Expertiza demonstrată deja în mai multe proiecte internaționale ne ajută să venim cu un plan de acțiuni preventive, pentru a reduce daunele materiale și umane, respectiv timpul de recuperare a infrastructurii în cazul unui incident.
Mai multe detalii despre bune practici pe subiectul rezilienței infrastructurii de transport, găsiți în materialul din Arena Construcțiilor.
Instrumentarea marilor structurilor inginerești de la Rion-Antirion în 2004 la 1915 Çanakkale, în 2021
Marile structuri inginerești sunt construcții de ultimă generație din punct de vedere al tehnologiei, care sunt supuse unor medii restrictive. Proiectate să dureze mai mult de 100 de ani, aceste structuri trebuie, prin urmare, monitorizate și întreținute. Monitorizarea printr-un sistem de senzori face posibilă obținerea de informații esențiale despre comportamentul structurii, dar și anticiparea întreținerii prin realizarea de prognoze de îmbătrânire.
În materialul următor, realizat cu ajutorul expertizei Sixense Group, găsiți mai multe detalii despre instrumentarea unor poduri impresionante din lume, cum ar fi:
👉 Podul Rion-Antirion (Charílaos Trikoúpis, Grecia, 2004)
👉 Podurile suspendate Forth și Severn (Marea Britanie, 2006)
👉 Podurile din Bosfor (Turcia, 2007-2016)
👉 Podul Normandie (Franța, 2011)
👉 Podul insulei Russky (Rusia, 2013)
👉 Podul insulei Ré (Franța, 2019)
👉 Podul 1915 Çanakkale (Strâmtoarea Dardanele, Turcia, 2020)
3 idei importante:
Peste tot în lume, structuri excepționale sunt construite pentru a deschide o regiune sau pentru a fluidiza traficul internațional. Aceste structuri sunt adesea mândria unei națiuni, în special prin provocarea tehnologică pe care o întâmpină.
Ca un atlet de nivel înalt, traversarea mărilor întregi într-o singură bucată sau înfruntarea furtunilor și cutremurelor necesită o monitorizare solicitantă pentru a menține o stare maximă a structurilor. Acesta este obiectivul monitorizării stării structurale a structurilor (sau SHM: Structural Health Monitoring, în engleză).
Îmbătrânirea parcului de infrastructură din multe țări, cum ar fi Franța, este o preocupare majoră pe termen scurt și trebuie să facem tot posibilul pentru a evita dezastre similare cu cele ale prăbușirii podului de la Genova din Italia sau Mirepoix din Franța. Provocarea pentru autorități, comunități și manageri de construcții, precum și pentru furnizorii de sisteme de monitorizare a structurilor inginerești este de a putea echipa rapid și pe scară largă structurile pentru a preveni accidentele.
Materialul poate fi parcurs în întregime în numărul print din aprilie al Revistei Drumuri și Poduri sau aici.
Luăm pulsul industriei. 3 minute pentru analiza care ne arată percepția pieței asupra serviciilor de monitorizare structurală și geotehnică
De când am intrat pe piața din România, am muncit pentru a avea un mediu construit mai sigur, mai sănătos, mai durabil. La mai mult de 10 ani de la primul nostru proiect aici, ne dorim să înțelegem cum anume s-a schimbat percepția industriei față de serviciile de monitorizare structurală și geotehnică, față de folosirea lor și în etapa de exploatare și față de integrarea soluțiilor digitale în acest proces.
Ajutați-ne să aflăm toate aceste lucruri, să devenim mai buni și să ducem activitatea noastră la nivelul următor. Pe baza răspunsurilor dvs. (anonime), va rezulta prima analiză de piață despre serviciile pe care le oferim și pe care o vom face publică la momentul potrivit.
🚩 Chestionarul este foarte succint și la obiect – vă ia doar 3 minute să ne oferiți perspectiva dvs. aici. Mulțumim în avans pentru timpul acordat.
#SustainableInfrastructure cu George Stănică, Director de proiectare
În cele ce urmează discutăm cu George Stănică, Director de proiectare la SC VISION ENGINEERING SRL, unde lucrează preponderent pe proiecte complexe de infrastructură de transport.
George ne oferă o perspectivă valoroasă referitoare la ce înseamnă sustenabilitatea în aceste tipuri de lucrări și de ce anume este nevoie ca să ducem lucrurile la nivelul următor.
🎙 Sixense România: Ce înseamnă o proiectare sustenabilă pentru proiectele de infrastructură de transport? Ce anume luați în calcul la acest capitol?
George Stănică: În mare măsură, proiectele realizate de noi sunt în zona orașelor mici sau a comunelor. Proiectarea de drumuri în aceste zone are un impact major resimțit imediat de către locuitorii din zonă (pe lângă reducerea impactului asupra mediului, reducerea noxelor, reducerea cantității de praf, scăderea zgomotului). Un drum asfaltat, respectiv un pod refăcut asigură accesul rapid și în siguranță la serviciile esențiale: dispensar, școală, farmacie, primărie și are un impact economic direct: o infrastructură rutieră bună ajută la atragerea investitorilor.
Lipsa infrastructurii rutiere și a elementelor de scurgere a apelor pluviale a dus la inundații care de fiecare dată au blocat drumurile, au distrus poduri și au împiedicat deplasarea în condiții de siguranță.
În ce privește măsurile pe care noi le luăm în considerare, am încercat de fiecare dată să adaptăm soluțiile de proiectare, încât să aibă un impact cât mai mic asupra mediului, folosind materiale care se regăsesc în zonă (pe cât posibil), astfel încât distanța de transport să fie cât mai mică.
🎙 Sixense România: Cum vedeți interesul gestionarilor de infrastructură referitor la a dezvolta proiecte sustenabile pe termen lung și sănătoase din punct de vedere structural atât în execuție, cât și în exploatare?
George Stănică: Din păcate, în zonele unde noi implementăm proiecte este dificil să discutăm despre un interes al gestionarilor pentru o infrastructură sustenabilă pe termen lung. Lipsa unei finanțări adecvate și a unui personal pregătit în interiorul primăriilor face acest lucru imposibil.
🎙 Sixense România: Este sustenabilitatea un concept-cheie, care primează în proiectele publice? De ce?
George Stănică: Din păcate, nu mi se pare. În afara unor conferințe pe această temă, nu cred că se face ceva concret. O mare problemă o reprezintă lipsa urmăririi în timp a lucrărilor și acest aspect se vede cu ochiul liber. Dacă s-ar lua măsuri din timp la apariția diverselor probleme (tasări, fisuri, faianțări, burdușiri etc.), cu siguranță costurile de întreținere ar scădea.
Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București (monitorizare geotehnică și structurală), Tunelele Daneș și Sighișoara (monitorizare geotehnică și structurală), Linia de metrou 4 București (monitorizare structurală în exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurală în exploatare), Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C (monitorizare geotehnică și structurală) ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
🎯 #SixenseAtEvents. Mariana Garștea, CEO Sixense România, este prezentă la Innoconstruct (eveniment TEC Cluster) și moderează una dintre mesele rotunde principale, cu tema „De ce adoptarea de noi tehnologii digitale este esențială pentru progresul industriei construcțiilor?”. Ne vedem vineri, 13 mai, de la ora 12:00, la Hotel Pullman București pentru o dezbatere cu liderii-cheie ai industriei construcțiilor.
🎯 #ExplainedBySixense. Pregătim o campanie de informare în care luăm la rând provocările, bunele practici și lucrurile cele mai importante referitoare la cum menținem sănătatea structurală a oricărui proiect de construcții. Ne adresăm în egală măsură dezvoltatorilor, cât și specialiștilor în proiectare și gestionarilor de infrastructură. Mai multe detalii în curând.
🎯 Radiografia Smart City. Ne bucurăm să contribuim la realizarea unei noi ediții din Radiografia Smart City, proiect al Vegacomp. Vom explica și vom arăta soluțiile noastre digitale cu aplicabilitate pe zona de infrastructură, pentru monitorizare în timp real, asset management, respectiv reziliență în fața șocurilor climatice.
🎯 #SixenseKnowHow. Am inițiat o nouă serie explicativă despre utilitatea monitorizării structurale și geotehnice, precum și pașii corecți prin care să trecem în acest sens. Mai multe detalii pe pagina noastră de LinkedIn, aici și aici.