
Discover more from Smart Infrastructure by Sixense România
2023: anul în care lucrările de urmărire a comportării în timp nu mai sunt lăsate pe ultima sută de metri în proiectele publice?
Smart Infrastructure Newsletter. Ediția #22. Ianuarie 2023
Ne dorim ca, în 2023, lucrările de urmărire a comportării în timp să nu mai fie lăsate pe ultima sută de metri în proiectele publice
Avem în față un nou an în industria de construcții. 2023 ar trebui să fie perioada în care vedem deja la lucru investițiile și oportunitățile create pentru ca infrastructura de transport să fie consolidată și dezvoltată, la fel cum ar trebui să fie și anul în care vedem cum noi standarde de calitate se reflectă în patrimoniul construit din România.
Care sunt previziunile și așteptările de la acest an?
📌 3 idei importante:
Cred că acest an va fi cu siguranță marcat de schimbările și prevederile din noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, pe de o parte, care este pe cale să fie adoptat. Sunt câteva modificări importante în el, printre care unele cu impact direct asupra modului în care este privită perioada de exploatare a oricărui proiect de construcții, precum și asupra măsurilor care trebuie luate în acest sens. Este o veste benefică în general, deoarece reflectă un focus mult mai mare spre calitate, spre tot ceea ce se întâmplă cu toată durata de viață a unei construcții și spre cum ar trebui gândit și planificat acest proces, încă din fazele timpurii ale proiectului.
Lucrările de întreținere și urmărire a comportării în timp sunt făcute de foarte multe ori sporadic, fără un plan clar în față. Este nevoie ca autoritățile publice să nu mai lase aceste activități pe ultima sută de metri și, mai ales, autoritățile publice care gestionează mediul construit să nu se degreveze de aceste lucrări de care, conform legislației în vigoare, sunt direct responsabile și trebuie executate fie prin personal propriu, fie prin societăți specializate.
Atrag atenția asupra acestui lucru, pentru că am întâlnit deseori situații în care, pe final de an, a existat o urgență pentru a realiza anumite lucrări de urmărire a comportării în timp. Recomand evitarea acestor contexte. Aceste lucrări sunt parte dintr-un proiect de urmărire a comportării în timp, instrumentarea și monitorizarea trebuie făcute la momentul potrivit pentru a putea obține informații relevante; altfel, aceste lucrări își pierd sensul și investiția făcută este inutilă.
Interviul complet cu Mariana Garștea, CEO Sixense România, este de găsit pe News.ro, aici.
APGMS: Infrastructura de transport nu este aliniată la cerințele actuale de trafic
Subiectul delicat al infrastructurii de transport rămâne pe agendă și la început de 2023, atunci când tragem linie și ne uităm la cum au evoluat lucrurile ca realizări importante la nivel național.
Despre starea infrastructurii actuale, cum anume o putem îmbunătăți, de ce schimbări mai mari avem nevoie? Răspunde Mariana Garștea, Președinte APMGS (Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală) și CEO Sixense România.
📌 3 idei importante:
Înțelegem că există interes, cel puțin la nivel declarativ, din partea autorităților care dezvoltă și gestionează infrastructura de transport pentru a digitaliza anumite procese, prin implementarea BIM sau adoptarea instrumentelor GIS, însă momentan asta se vede doar la nivel central, nu și local. Autoritățile locale, prin consiliile județene și primării, dezvoltă și gestionează infrastructura de transport, însă, din păcate, cele mai multe situații de risc au fost identificate la nivel local.
Când ajungem la capitolul întreținere a infrastructurii de transport existente și a celei nou dezvoltate și date în exploatare, sunt multe practici care pot fi îmbunătățite. În continuare sunt de părere că avem de suferit de pe urma faptului că nu există un proces clar și coerent în ce privește întreținerea infrastructurii (iar acest lucru pornește chiar de la cerințele din caietele de sarcini și evitarea respectării legislației în vigoare).
Este o realitate că mai mult de jumătate dintre podurile rutiere și feroviare in exploatare necesită lucrări de reabilitare în regim de urgență, iar o parte semnificativă sunt chiar într-o stare avansată de degradare. Ceea ce am observat că s-a întâmplat a constat într-o serie de măsuri de reabilitare și reparație, pentru ca apoi podurile respective să fie repuse în folosință. Acesta este doar un pansament aplicat pe o rană mai adâncă: dacă nu cunoaștem în permanență cum se comportă structura acelui pod, ce fel de alte riscuri pot să apară, cum anume evoluează sănătatea acestuia în timp, vom ajunge să repetăm greșelile și incidentele vor reapărea mai devreme sau mai târziu. Iar acest lucru costă: timp, resurse, bugete și, în cazuri extreme, chiar vieți omenești. Este, până la urmă, o chestiune de siguranță rutieră și feroviară.
Citește mai multe în materialul următor din Agenda Construcțiilor.
🚩 #SustainableInfrastructure cu Cristian Țăranu, UMEX S.A. Constanța
Partenerul nostru de dialog de astăzi este reprezentantul unuia dintre cei mai importanți operatori portuari din România, UMEX S.A. Constanța. Este vorba despre Cristian Țăranu, Director General al companiei specializate în operațiuni portuare. Ne-a explicat ce presupun proiectele de infrastructură portuară, ce rol are sustenabilitatea și cum se raportează la ea, precum și ce beneficii le aduce.
🎙 Sixense România: Sunteți implicați în proiecte de infrastructură portuară. Ce face UMEX în mod concret pentru creșterea nivelului de sustenabilitate în aceste tipuri de proiecte? La ce lucruri ar trebui să fie atenți factorii de decizie care gestionează astfel de proiecte, în ceea ce privește sustenabilitatea?
R: În primul rând asigurarea sustenabilității începe încă din etapa de planificare a investițiilor. Un proiect adaptat necesităților pe termen mediu și lung asigură din start un grad de sustenabilitate crescut, cu activități ulterioare de intervenție, adaptare și modernizare mult diminuate.
De aceea, orice investiție gândită de Umex S.A. parcurge un proces riguros de analiză a oportunității și rezilienței la schimbările predictibile ale climatul economic. Credem că, pentru buna dezvoltare și, ulterior, materializare a unei investiții, dincolo de etapa de analiză preliminară a diverșilor factori de risc, sustenabilitatea unei facilități constă și în alegerea unor soluții tehnologice care pun accentul pe automatizarea proceselor.
Soluțiile tehnologice trebuie mai apoi echipate cu clădiri și construcții inginerești care prezintă scheme structurale și materiale constituente alese pentru asigurarea unei exploatări pe termen lung. Sub acest aspect, din experiența noastră, etapa de selecție a colectivului de proiectare, a inginerilor consultanți și a antreprenorilor este una determinantă pentru transpunerea adecvată a conceptului în realitate.
🎙 Sixense România: Ce rezultate și beneficii poate aduce sustenabilitatea pentru factorii-cheie care iau decizii referitoare la mediul construit din portul Constanța?
R: Orice investiție sustenabilă aduce cu sine un return on investment superior, reducând în același timp orice alte investiții pentru mentenanță sau retehnologizare. Totodată, semnificativă pentru proiectele noastre este reducerea impactului asupra mediului, având în vedere următoarele aspecte: diminuarea emisiilor de pulberi și noxe, dezvoltarea unui management pentru colectarea și transportul apelor uzate rezultate în urma fluxurilor de operare a facultăților noastre și reducerea consumului de energie electrică.
🎙 Sixense România: Cum poate în mod direct activitatea de operare portuară să contribuie la a genera proiecte mai sustenabile? Dați-ne câteva exemple din cum faceți și gândiți voi lucrurile.
R: Principalul focus al Umex S.A. în ultimii ani a fost aducerea unor tehnologii noi și eficace în activitatea de operare portuară, acesta fiind un aspect sub care, din păcate, Portul Constanța este în urmă față de situri similare de pe mapamond. Acest lucru se poate realiza prin diverse mijloace, de la achiziționarea de utilaje moderne, până la investiții majore utilizând cele mai noi tehnologii disponibile, care să asigure randament, fiabilitate și adaptabilitate.
🚩 Despre Sixense România
Misiunea noastră este să optimizăm și să prelungim durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale, personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.
Suntem prezenți de peste 10 ani pe piața din România și facem parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu, cu expertiză solidă în dezvoltarea și folosirea tehnologiei și a instrumentelor digitale de ultimă generație pentru industria de construcții.
Printre proiectele din portofoliul nostru se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București, Tunelele Daneș și Sighișoara, Linia de metrou 4 București, Pod nou Agigea, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C ș.a.
Despre noi – în câteva inițiative și realizări recente:
🎯 #SixenseTeam. Am început anul în forță, cu un teambuilding cu întreaga echipă, cu un schimb de experiență la biroul Sixense din Polonia și cu deschiderea unui post de Business Development Engineer pentru sediul nostru din București. Detalii aici.
🎯 #SixenseProjects. Ne bucurăm să anunțăm că monitorizăm în exploatare unul dintre cele mai ample proiecte comerciale din țară, dezvoltat de partenerii noștri de la NEPI Rockcastle: Shopping City Deva. Detalii aici.
🎯 #SixenseAtEvents. Suntem parteneri oficiali ai evenimentului 17DECGE (Danube – European Conference on Geotechnical Engineering), care va avea loc între 7 și 9 iunie 2023 și care este una dintre cele mai importante conferințe ale domeniului nostru. Mai multe informații aici.